Adókedvezmények, amikről mindenkinek tudnia kell

Az adóbevallás tudatos elkészítése nagyon hasonlatos ahhoz, ahogy ezek a kecskék dióért másznak fára Marokkóban (A kép az Instagramról van: natgeocreative Photo by @deannefitzmaurice, Megjegyzés: a link 2022. július 14-én ellenőrizve már nem volt elérhető). Nekünk is meg kell dolgoznunk minden egyes törvényes kedvezményért, ha mással nem, akkor azzal, hogy egyáltalán időt fordítunk arra, hogy mindenről időben tudjunk és a lehetőségekkel élni is tudjunk.

Főleg az első adóbevallás előtti időszak lehet izgalmakkal teli. Előfordulhat az, hogy sosem foglalkoztunk a saját adóbevallásunkkal, a munkahelyünk készítette. Arról nem is beszélve, hogy még sosem adtunk ki lakást, nem volt ilyen bevételünk és azt sem tudjuk, hogy ennek az adózása hogyan történik. Az általános vélekedés az, hogy ilyenkor a legtöbben inkább adóelkerülők vagy éppenséggel félve az ismeretlentől ki sem adják a lakásukat, inkább hagyják üresen állni. Tegnap az öröklés és az ajándékozás  útján szerzett ingatlanok egyik hátrányára hívtuk fel a figyelmet. Ma azokhoz szólunk elsősorban, akik külföldre költöznek. Az oka és célja teljesen mindegy. A lényeg, hogy az addig legintimebb szférájukat, az otthonukat szeretnék bérbeadni és jöhet a kérdés, hogy mit érdemes nekik erről tudni.

Ha külföldön bérlek lakást annak elszámolható a bérleti díja az itthon kiadott lakásom után?

Igen, elszámolható, ha van bérleti szerződésünk és a bérleti díjat megfizetett igazolásunk, számviteli bizonylatunk. Itt fontos megjegyezni, hogy ezt sem egészben, sem pedig részben nem téríthetik meg nekünk, pl. a külföldi munkahelyünk. Erre azért figyeljünk oda, nehogy büntetés legyen a vége. Bevallást ugyan úgy kell készítenünk és évközben az adóelőleget ugyan úgy meg kell kell fizetnünk. Ilyenkor a befizetett SZJA-t visszautalják a bevallásunk szerint.

A külföldre költözésnek van egy másik komoly előnye, az pedig az EHO mentesség, ami leginkább elriasztja a bérbeadókat az adózástól.

Tényleg nincs 14% egészségügyi hozzájárulás, ha külföldre költözöm és itthon bérbeadom a lakásom?

Csak akkor mentesül valaki az EHO fizetési kötelezettségtől itthon – még ha a bevételeinek és a költségeinek a különbsége több is mint 1 millió forint éves szinten – ha a külföldi országban biztosított (társadalombiztosítás) és az adott ország és Magyarország között van kettős adóztatást elkerülő egyezmény. Az EU-n belül bárhová megyünk dolgozni elfelejthetjük az EHO-t.

Aki először szembesül ezekkel a kedvezményekkel talán meglepődik, hogy micsoda gáláns gesztusok ezek, amikkel adott esetben az itthon adófizetési kötelezettség lenullázható. Köszönhető ez annak, hogy a külföldön bérelt lakás költsége általában sokkal nagyobb lesz, mint az itthoni jövedelmünk (=bevétel – elszámolható költségek). Nekik igenis érdemes bérbeadni, mert ilyen adómentes jövedelemtől esnének el, ha lakásukat üresen hagynák.

De nem mindenki bérel külföldön, ahogy nem mindenki lesz biztosított sem, mert pl. nem dolgozik külföldön. Esetleg olyan országba költözik, amivel nincs kettős adóztatást elkerülő egyezményünk. A kedvezmények sorát folytatva meglepő lehet nem csak nekik, de másoknak is, hogy az adókedvezményeket is lehet érvényesíteni a bérleti díj jövedelemmel szemben, pont úgy mint a normál munkabérrel szemben. A külföldre költözés egyik sajátossága, hogy igen gyakran Magyarországon nem kell számolnunk más bevétellel, mint a kiadott lakásunk bérleti díjával.

Ha külföldre költözöm a családommal (gyerekekkel), a családi adókedvezményt továbbra is tudom érvényesíteni itthon?

Nem, a családi adókedvezmény feltétele, hogy itthon éljünk és dolgozzunk.

Magánnyugdíjpénztári befizetés után járó 20%, de maximum 130 ezer forint SZJA jóváírás bérleti díj SZJA fizetési kötelezettséggel szemben is érvényesíthető?

Igen, teljes mértékben. Ez azt jelenti, hogy van fizetendő személyi jövedelemadó az adott évben. Ahhoz, hogy mind a 20% adókedvezményt érvényesítsük, ahhoz legalább 130 ezer forint fizetendő SZJA-nak kell lennie bérbeadás után. Ilyenkor az adókedvezményt a magánnyugdíj számlákon fogják jóváírni, nem kaphatjuk vissza készpénzben.

Az Egészségpénztári (EP) 20%-os, maximum 150 ezer forint adókedvezményt is igénybe vehetek, ha csak bérleti díjból van jövedelmem Magyarországon?

Igen, pontosan ugyan úgy, mint a magánnyugdíj esetében, itt is ugyan olyan feltételekkel tudjuk érvényesíteni a kedvezményt. Így a bérleti díj után fizetendő SZJA-ból akár éves szinten 150 ezer forint is a saját egészségpénztári számlánkra kerülhet.

Továbbra is azt mondjuk, hogy adózástól nem kell félni, mert ha ismerjük a feltételeket, tisztában vagyunk az adózási környezettel, akkor egyre inkább adózás előnyei mellett lehet érvelni. Mondjuk ezt azoknak az először bérbeadáson és ennek adózási szabályaival ismerkedőknek, akiknél eddig még fel sem merült ez a kérdés, hiszen nem kiadásra vásároltak ingatlant, hanem otthonnak. Az adóbevallás határideje május 20-a. Pénteken reggel, így meg egy utolsó nem igazán ismert kedvezményről fogunk írni. Garantáltan elsők leszünk abban, akik ezt nyilvánosan és egyértelműen teszik közé. Annyit elárulhatunk, hogy egy adó, amivel legalább az adóalapunkat (=jövedelem) tudjuk csökkenteni.

Adózási kisokos kezdő és haladó bérbeadóknak:

1. Albérlet adózása – Adóbevallás

2. Adószám igénylése bérbeadáshoz

3. NAV állásfoglalás

4. Albérlet – 15% SZJA

5. Örökölt és ajándékba kapott lakás bérbeadása

6. Adókedvezmények, amikről tudni kell

7. Építményadó, mint elszámolható költség

8. Adóellenőrzés – Ne féljünk!

9. Adóbevallási tervezet feketén-fehéren

10. Tételes költségelszámolás és adókedvezmények bérbeadóknak

11. Bérbeadóként egyenlőnek lenni 2018-tól

12. Ingatlan bérbeadás vs. számlaadat-szolgáltatás


Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely


További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás