Tételes költségelszámolás és adókedvezmények bérbeadóknak

Az idei évtől a NAV automatikusan mindenkinek elkészíti az adóbevallását, a rendelkezésére álló információk alapján. Egy bérbeadó esetedben ez a havi bérleti díj, és az általa levont és évközben bevallott, befizetett adóelőleg. Költségekkel egyáltalán nem foglalkozik a NAV, ezért az adóbevallás tervezetben az jön ki, hogy az adóelőleg megegyezik az adófizetési kötelezettséggel. Ez a legegyszerűbb adószámítási módszer. Csak annak jó, aki semmilyen adót csökkentő tételt vagy kedvezményt nem akar elszámolni.

Ha a bérbeadó nem ad adóbevallás, visszaigazolja a NAV-nak és elfogadja a felajánlott bevallást, akkor automatikusan a adóbevallás tervezet lesz az adóbevallás. Ez pedig nagyon sok esetben több befizetett adót jelent. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor saját adóbevallást kell készteni, a költségek és kedvezmények elszámolásra kerülnek, így csökkentve az adóalapot és végül az adófizetési kötelezettséget. Az adóbevallási tervezet problémájára felhívtuk már a figyelmet. Ha lakást adunk ki, a NAV számunkra nem tud adóbevallást készíteni.

A kiadó lakások adózásának a lényege a költségelszámolás és a különböző adókedvezmények érvényesítése.

A lista igen hosszú, de nézzük a leggyakoribb tételeket, amik mind befolyásolhatják az adóalapot:

 • ha a lakás üresen állt/nem lakott benne bérlő, akkor a rezsi díjak, beleértve minden közmű számlát és közös költséget, de ide tartoznak olyan társasházi költségek is (rendkívüli közös költsége, speciális felújítási alapok), amit nem a bérlő fizet meg
 • a lakás adásvételi szerződés szerinti vételárának évi 2%-os amortizációja csak és kizárólag a bérbeadott napokra elszámolva
 • zárcsere, kulcsmásolás, takarítás, karbantartási, felújítási költségek, pl. tisztasági festés
 • kisebb értékű, lakásba történő beszerzések, pl. hűtő, mosógép, amik a bérbeadást szolgálják
 • lakásbiztosítás díja
 • könyvelő díja
 • postaköltségek, ami akár a bérlőnek küldött levelek/számlák költségei is
 • számlatömb költsége vagy számlázóprogram szoftver díja
 • hirdetési költségek vagy a bérlőközvetítés díja, ha ingatlanközvetítő segített
 • építményadó

Az adókedvezményeket sem szabad elfelejteni:

 • családi adókedvezmény a bérbeadásból származó jövedelem esetében is igénybe vehető
 • olyan külföldön élő bérbeadónak nincs EHO fizetési kötelezettsége a 2016. évi adóévben, aki biztosított olyan országban, amivel kettős adóztatást elkerülő adóegyezménye van Magyarországnak
 • olyan bérbeadó, aki akár Magyarországon belül akár más országban ő maga is la- kást bérel (és ő maga fizeti, nem a munkahelye), akkor az ő lakhatási költsége (kifizetett bérleti díj) elszámolható költségként az általa kiadott lakásból származó bevételeivel szemben

Ezeket a költségeket és kedvezményeket a NAV nem tudja figyelembe venni, mivel nem látja őket, így számolni sem tud velük.

Az adóbevallás továbbra is önbevallás alapon történik minden bérbeadónál. Megéri vele foglalkozni, időt szánni rá és pontosan kiszámolni az adókötelezettséget. Különösen nagy jelentőséggel bírhat a tudatos adózási szabályok betartása.

Mindezek a költségek és adókedvezmények elszámolása adja az adóalapot, ami után 15% SZJA-t, és ha még így is meghaladják az 1 millió forintot a költségekkel csökkentett bevételeink, akkor pedig 14% EHO-t kell fizetni (Megjegyzés: 2018. január 1-től már nincs EHO).

Pontosan ezért nem mindegy, hogy mennyi költséget és milyen adókedvezményeket tudunk figyelembe venni egy adott adóévben, ami minden év január 1 – december 31 közötti időszakot jelenti.

Adózási kisokos kezdő és haladó bérbeadóknak:

1. Albérlet adózása – Adóbevallás

2. Adószám igénylése bérbeadáshoz

3. NAV állásfoglalás

4. Albérlet – 15% SZJA

5. Örökölt és ajándékba kapott lakás bérbeadása

6. Adókedvezmények, amikről tudni kell

7. Építményadó, mint elszámolható költség

8. Adóellenőrzés – Ne féljünk!

9. Adóbevallási tervezet feketén-fehéren

10. Tételes költségelszámolás és adókedvezmények bérbeadóknak

11. Bérbeadóként egyenlőnek lenni 2018-tól

12. Ingatlan bérbeadás vs. számlaadat-szolgáltatás


Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely


További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás