Túltermelés az újlakáspiacon

Nézzük, már megint mit hazudnak – kezdődik egy szokványosnak mondható beszélgetés. A lakáspiacról még soha nem hazudtak annyit, mint 2014 után. A mennyiség mellett az igazsághoz, vagyis valójában a hazugsághoz, hozzátartozik a különleges minősége is. Szervezetten, kézen fogva, előre eltervezett módon történik.

Van ma Magyarországon egy csoport, aki büntetlenül sérti a lakáspiac szuverenitását Sérti? Két lábbal tapossa. Minden jogot megszegve teszik ezt. Ők a cinikus farkasok, akik szerint nem kell megkérdezni a bárányok véleményét. Ezek a farkasok falkába verődve már olyan arrogánsak, hogy tényleg azt hiszik, hogy mindent megtehetnek. Semminek nincs következménye vagy határa. Van nekik egy rossz hírünk.

Az  újlakáspiac büntet, büntetőfékez

A lakáspiactól nem védi meg őket a falka. A lakáspiacról hazudoztak 2008 előtt is. Csúnya vége lett. Pedig az a lakáspiac legalább akkor piaci alapon akart működni. 2014 után viszont a lakáspiacon megjelent a piaci folyamatokkal teljesen szembemenő logika. Azt hitték, tényleg azt hitték kézzel vezérelhető Magyarország lakáspiaca. Ez sok furcsasághoz vezetett. Pl. olyan dolgokhoz, amiért Budapest lakáspiaca letérdelt és olyan pályára került, amiről még ma is csak találgatni lehet, hogy mégis hova vezethet.

Emlékszünk még, hogy 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is nagyrészt a farkasok mit ordibáltak a budapesti lakáspiacról? Ma mit ordibálnak? Van áthallás. Elég ismerősek a szavak. Újat nem tudnak kitalálni, annyira nem kreatívak. 2020-ban a budapesti lakáspiacon maradt még néhány arc, aki pörgött rajta.

2021-re meg ott tartunk, hogy a budapesti lakáspiac már a budapestieket sem igazán érdekli. Amivel csak azt akarjuk érzékeltetni, hogy már a budapestieket is a vidékre költözött lakáspiac foglalkoztatja.

De azért van néhány fizetett statiszta, akinek az a munkája, hogy tovább pörögjön a budapesti lakáspiacon. Azt mondták 2008 után, hogy a világban a pénzhiány okozott problémát. Ezért sokan még mindig azt hiszik, hogy csak a kevés pénz jelent igazi kockázatot. Azt tudják, hogy a túl sok pénz legalább olyan veszélyes? Nem hiszik el, hogy van olyan, hogy túl sok pénz? Pedig, de. Először is a túl sok pénz túltermeléshez tud vezetni. Pl. vegyünk egy társasházépítő céget. Ez a cég jó kapcsolatokkal rendelkezik, akit most hívjunk egyszerűen csak egy falkatagnak. A falkatagoknak nem fogyhat el a pénzük, mert a kapcsolataiknak köszönhetően szinte végtelen pénzforrással rendelkeznek.

Ez nem kitaláció. Ez teljesen a magyar valóság

A falkatag abból él, hogy társasházakat fejleszt. Nem érdekli a kereslet, tehát a vevők. Az elmúlt 6-7 évben ilyen mentalitással is sikeres maradhatott valaki az újlakáspiacon. Jó szokás szerint lepapírozza a lakások eladását fantom vevőkkel, akiknek a nagy része valamilyen másik cég. Beszéltünk már erről. Ez egy régi modell, amihez megvannak a cinkostársak is. Különböző statisztikákat is készítenek, hogy mennyire jól fogynak a társasházi lakások. A KSH-nak az újlakáspiac meg maga a Bermuda-háromszög:

„Ez az a közöny – a megbízhatatlansággal szembeni közöny – az, ami a magyar lakáspiac átláthatóságát kérdőjelezi meg újra és újra

Kiben bízzunk, ha senki sem megbízható? Kinek higgyünk, ha mindenki közönyös és hirtelen politikusként kezd el velünk beszélni, amikor ellentmondásokkal szembesítjük? Nem hihetünk senkinek és semminek, csak kételkedhetünk minden(ki)ben. Kételkedjünk 2019-ben, ez a legcélravezetőbb, amit tehetünk, ha nem fűződik semmilyen érdekünk a zavarosban halászni. Az érdekemberek úgyis mindent megmagyaráznak, még a megmagyarázhatatlant is.”

– A lakáspiac bárkiből kihozza legrosszabbat /2019. augusztus 13./

Az igazán újszerű az benne, hogy a folyamat nem szakad meg, hiába nem tudják értékesíteni valódi vevőknek a lakásokat. A falkatag ki van tömve pénzzel. Kreatívan is könyveli le a lakások el nem adását eladásnak. És csak fejleszt, csak fejleszt. Mi meg bárányként azt hisszük, hogy milyen sikeres már a társasházépítő. Nem tud leállni, csak épít és épít. Bárányként mi lennénk a vevők. De mi nem vásárolunk. A farkasok meg nem is igazán kíváncsiak a véleményünkre, hogy miért nem vagyunk vevők a lakásaikra. Őket a falka érdekli. A falka meg összetart. Ordibálnak egy kicsit, hogy óriási a kereslet az újlakáspiacon, a valóságban meg tudjuk, hogy túltermelés folyik. Méghozzá olyan túltermelés, amire soha nem volt még példa a magyar lakáspiac történetében. Ne feledkezzünk el, hogy a farkasok határozzák meg az új lakások árát is. Az új lakások ára meg már az űrben van. Tehát papíron a falkatagok el nem adott lakásai csillagászati vagyonokat érnek. Ezért a falkatagok továbbra is élvezik a pénzemberek bizalmát, akiknek semmi sem elég drága. Kezdjük érezni, hogy ennek mi lesz a vége? Igen, pont az, mint minden túltermelés esetén. Az áru értéke, ami jelen esetben ingatlan, képes nem annyit érni, mint amennyiért nyilvántartják.

Azt mondják minden ingatlan annyit ér, amennyiért megveszik. De mi a helyzet azzal az ingatlannal, amit még soha nem adtak el?

Láthatjuk, hogy például még ma is építkeznek olyanok, akiknek már régen be kellett volna fejezniük. De nem tudnak leállni. Egy társasházépítő abból él, hogy mindig épít. Még akkor is épít, ha nincs vevője. Akkor sem áll le, ha hegyekben áll az üres társasházi lakás. A lakásáfa, az illetékkedvezmény sem hat a keresletre. Az albérletpiac sem szívja fel.

2008 után jelentek meg először tömegesen a magyar lakáspiacon a papíron eladott, de hivatalosan soha vevőt nem látott lakások az albérletpiacon. A fejlesztő az ilyen lakásokat megpróbálta kiadni. Ma is látni ilyesmit. Kisebb és nagyobb társasházakban egyaránt a pénzzel kitömött farkasok vevők hiányában, bérlőket hajkurásznak már a lakáspiacon.

A budapesti lakáspiacnál talán csak a budapesti albérletpiac van sokkal rosszabb állapotban. Sokkal rosszabb helyzetben van, mint 2008 után bármikor is volt. Tehát fogy a levegő a farkasok körül. A falka persze szépen összezár. Az építőipar ennek a falkának a tagja. Most képzeljük el az építőipart, akinek azt mondják, hogy túltermel. Vagy azt, hogy csak égeti a pénzt, nem is értéket termel, hanem szemetet. Esetleg azt, hogy ne legyen annyira oda és vissza magától, mert nincs mire. A magyar építőipar ilyenkor azonnal fenyegetőzik, ami tovább fűti a túltermelést. Így, úgy tűnhet minden rendben, a sikerpropaganda működik, a farkasok egyre hangosabban üvöltöznek. A bárányok hallgatnak, mert tudják, a farkasokkal nem szabad együtt üvölteni.


Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás