Nem félünk?

„Még szomorú se vagyok, megszoktam e szörnyü világot
annyira, hogy már néha nem is fáj, – undorodom csak.”

– írta Radnóti Miklós az Első Ecloga című versében még valamikor 1938-ban. Pontosan tudjuk mire gondolt a költő. A valóságot sosem kell elképzelni vagy kitalálni. Hagyni kell szembejönni. Radnótit sem lehet azzal vádolni, hogy falra festette az ördögöt. Azzal sem igazán, hogy esetleg túlreagálta volna a jelent és farkast kiáltott, amikor a jövőre gondolt. Nem, pesszimista sem volt, csak realista. Nagy különbség.

A magyar lakáspiacon mitől is félünk a legjobban?

De komolyan? Mi aggaszthat minket igazán? Mit nem szeretünk a lakáspiacban? Mit tartunk szörnyűnek? Mivel okoz nekünk a lakáspiac fájdalmat? Miért leszünk a lakáspiactól szomorúak? Lehet a lakáspiac undorító? – variációk egy kérdésre. Azért nehéz a kérdésre egyértelmű választ adni, mert minden attól függ kik vagyunk a lakáspiacon. Az 1938-as Magyarországon sem volt mindegy, hogy éppen kik voltunk vagy kinek tartottak minket a szülőföldünkön. A mai lakáspiacon sem mindegy kik vagyunk és mit gondolnak rólunk mások, amikor véleményt formálunk róla. A lakáspiac mindenkire hatással van, csak más-más nézőpontból. Fél a vevő attól, hogy nem tud vásárolni, mert nem talál semmit, amit akar és képes is megvenni? Fél-e az eladó, hogy nem tud eladni, mert senki sem fizet érte annyit, amennyit ő szeretne? Fél-e a bérbeadó, hogy nem tudja kiadni a lakását? Ha kiadja, fél-e a bérlőtől? Fél-e a bérlő, hogy nem tud kivenni semmit? Vagy, ha már beköltözött az albérletbe, fél-e a bérbeadótól? Ne feledkezzünk el a lakáspiac mögötti üzleti világról sem. Ők is emberek. Bankok, ingatlanfejlesztők, építőipar, építőanyag termelők és kereskedők, ingatlanosok…Beleértve a hirdetési oldalakat is, akik  gyakorlatilag ingatlanosok, csak ma még szégyellik. Mitől fájhat a fejük? Lehet hányingerük? Undorodhatnak a lakáspiactól? Félnek? Aggódnak? Szomorkodnak? Jó kérdés, ugye!

Olyan érdekes, amikor a lakásárcsökkenést várták 2019 második felétől nagyjából 2023 végégig, mint a messiást, milyen pozitívan beszéltek róla. Eljött a vevők ideje, magyarázták. Aztán mennyi lakást is adtak el? Na mennyit? Többet, mint előtte? Ja, nem. 2024-ben a lakásárak „további” növekedéséről szintén ilyen lelkesen és vidáman beszélnek

Igen, mára belátták, hogy felesleges 4 és fél év után tovább várni a lakásárak csökkenésére. Így nem maradt más, mint a lakásárak növekedésének örülni. A lakásárak mindig nőnek, csak néha nem beszélünk róla.

Valahogy a lakáspiacon mindig örülni kell annak, ami van vagy lesz

Teljesen mindegy mi történik, mi tovább álmodozunk, elmélkedünk, újra és újra el akarjuk képzelni a valóságot. Ha nekünk valamiért nem megy, akkor másoktól várjuk el, hogy elmondják mit is gondoljunk a lakáspiacról. Egy a lényeg, a lakáspiacról ne gondoljunk soha semmi rosszat. Ösztönösen jól akarjuk magunkat érezni a lakáspiacon. Az érdekeink is ezt diktálják. Ki-ki a maga pecsenyéjét sütögetve lakáspiac-párti. A lakáspiac jó úgy, ahogy van.  A lakáspiac szinte csupa öröm és boldogság, a tökéletlensége ellenére.

A lakáspiac sem tökéletes, csak nincs nála jobb választás. A lakáspiac leválthatatlan. Olyan, mint a szülőföld. Megváltoztatni azért lehet, pláne, ha egyre inkább ellenségünknek és nem a barátunknak érezzük.

A magyar lakáspiacon csak egész halkan megsúgjuk, nehogy még félreértse valaki, de új lakáspiaci ciklus kezdődött 2024-gyel

Valami egész más, mint ami előtte bármikor volt. Valami újszerű. Összehasonlíthatatlan. 2019-2023 közötti ciklust mi előre kozmopolita lakáspiaci ciklusnak neveztük el. Utólag belátjuk, jobb lett volna messiás várásnak ( = lakásárcsökkenés) hívni. Persze 2024-2028 közötti öt év újra reményt adhat azért majd mindenkinek a lakáspiacon, hogy most már biztosan az lesz, amit ő akar…vagy nem : -) Jön-e a messiás ebben a ciklusban? A lakásárnövekedés mindig a barátunk. A lakáspiacon a messiás nem a lakásárak csökkenését jelenti. Egyáltalán nem. Előbb érdemes lenne megbarátkozni ezzel a gondolattal. Majd utána beszélgetünk róla. Ki tudja, lehet erről fog szólni a következő öt év. A lakáspiacon ugyanis mindenki egy csónakban evez, ki a jobb, ki a bal oldalon, azért hogy a csónak mindig egyenesen menjen. Nem lehet „egyoldalú csónak” a lakáspiac. Akkor ugyanis csak körbe-körbe forogna.


Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely


További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás