A lakásárak mögött mindig van vevő

A lakásárcsökkenéshez Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból. Az EU-ban maradva súlyos munkanélküliség és ezzel együtt járó mély elszegényedés lehetne a lakásárcsökkenés alapja. Ez mind elég futurisztikus, de a lakáspiac alapjaiban véve teljesen irracionálisan működik. A józan paraszti ész itt csődöt mond.

A lakásárcsökkenés az tényleg nem valami jó dolog

Beszélhetnénk stabil vagy kiszámíthatóan növekvő lakásárakról. Ehhez Magyarországon először be kellene vezetni az eurót. Euró nélkül instabil és ideges(ítő) lakásárak lesznek. Addig a lakáspiac alkalmazkodik azokhoz a körülményekhez, amit egyszerűen csak Magyarországnak hívnak. A lakáspiac nagyon antiszociális, elitista és magas ívből tesz a lakhatási igényeinkre. A lakáspiacról egyre inkább kiszoruló emberek depressziója érthető. A lakásárcsökkenéssel persze tömegeket lehet megszólítani. Azokat, akik csalódtak a lakáspiacban, akiket megbántott vagy megtévesztett.

A kiábrándult emberek haragja és dühe viszont nem jó tanítómester

Havonta milliós látogatottságú hirdetési oldalak egy olyan országban, ahol a lakáspiacon egy évben összesen mennyi ingatlant is adnak el? Ha a hirdetési oldalakat csak a vevők és az eladók látogatnák, akkor azokat a látogatottsági számokat nem tennék ki az ablakba. És ez még csak a kezdet. Nagy változás előtt áll a magyar lakáspiac. Az 50-es, 60-as és 70-es években születettek szépen lassan búcsút vesznek a lakáspiactól, komoly űrt hagyva maguk után. A 80-as, 90-es és a 2000-es években születettek lakáspiaca nagyságrendekkel kisebb.

A 6,5 milliós Magyarország felé haladunk rohamtempóban, amit majd a 90-es és a 2000-es évek első évtizedében születetteknek kell cipelniük egy ideig a hátukon.

A lakásárak esetében elméletileg mindig van értelme emelkedésről és csökkenésről beszélni. A kereslet esetében viszont nincs. A kereslet, a lakáspiaci aktivitás a lakosságszámmal együtt megváltozik. Nincs már olyan messze az idő, amikor alig 100 ezres éves adásvételnek is örülni fogunk. A korunk sem nő vagy csökken, maximum a testsúlyunk, úgy a lakáspiacon a kereslet is az idő függvényében változik, ahogy mi meg napról napra öregszünk.

A lakáspiacunk generációkon átívelő, az emberek meghalnak, az ingatlanok maradnak

A lakáspiacon az ingatlanok töredéke jelenik meg. Egyre kevesebb ember lesz Magyarországon, de egyre több ingatlan. Arányaiban véve még kevesebb lakás és ház fog gazdát cserélni, mint most. A lakáspiac mindig csak az eladott ingatlanok világát jelenti, nem az épített ingatlanvagyonét. A lakáspiac egyik irracionális tulajdonsága ez is, mert úgy beszélünk róla és értelmezzük, mint ha az minden magyarországi ingatlanra igaz lenne. De nem igaz. Egyre kevésbé lesz az. A változó kereslet a kínálat csak egy igen szűk részét elégíti ki. A kereslet válogat. Ami tetszik neki, azt megveszi, ami nem tetszik neki, azt nem fogja. A magyar lakáspiacon a kínálat részben tud csak alkalmazkodni a gyorsan változó kereslet igényeihez. Évtizedről évtizedre a kereslet beszabályozza a kínálatot. Nem fognak több lakást építeni, mert nem lesz rá több kereslet például. Nem újítanak fel több lakást eladásra, mert attól nem lesz több vevő. A kereslet Magyarországon időben korlátos, a kínálat ezzel szemben végtelennek tűnik.

Az eladatlan ingatlanok száma Magyarországon csak nő és nőni fog. Azoké az ingatlanoké, amelyek elméletben akár csökkenthetnék is a lakásárakat, de a gyakorlatban nem jelennek meg a lakáspiacon, mert nem veszi meg őket senki.

Az eladott lakások ára meg úgy viselkedik, mint a luxustermékeké. Egy szűk réteg lehetőségeihez és igényeihez mérten áraz, kizárva, tudatosan kiárazva a széles tömegeket.

A lakáspiacon nem hallani az elégedetlen tömegek hangját

A lakáspiacot ne tévesszük össze a (közösségi) médiával. A lakáspiac mindig a sikeres és elégedett vevők-eladók közösségét jelenti.  A lakáspiachoz tartozni előbb vásárolni vagy eladni kell, nem pedig hirdetni vagy nézelődni. Óriási a kettő közötti különbség. A lakáshirdető nem eladó, a lakásnézegető sem vevő. Az adásvételi szerződést aláírók viszont azok. Az adásvételi ár a lakásár és nem a hirdetési oldalakon a lakáshirdetések ára. A lakáshirdetési oldalak nem a lakáspiac. A lakáshirdetési oldalak egyre inkább fognak hasonlítani egy olyan irodaházra, ami kívülről nézve szép nagy, csillogó és fényes, de belülről meg kong az ürességtől, mert közben otthonról dolgozunk. A lakásárakat egyelőre nem kell félteni. A lakáspiacon minden más szereplő aggódhat. A kínálatot intézi el a demográfia nem a lakásárakat. A kínálat, a hirdetési oldalak, az ingatlanosok vevő nélkül maradnak. Szerencsére a lakásárak mögött mindig van vevő.


Kép: Ingatlanműhely

Forrás: KSH lakáspiaci árak, lakásárindex, 2023 II. negyedév, Megjelent: 2023. október 31.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás