Algoritmusokk

„A lakáspiacunk nem digitalizálódik. Még ma is a legfontosabb adat egy hirdetésben a hirdető telefonszáma. Most az online hirdetésekre gondolunk, aminek nagy jövőt jósoltak az elmúlt években…” – írtuk korábban.

Most beszélgessünk egy kicsit erről a digitalizációról. Az ellenzői szerint az ember a legfontosabb döntéseket nem bízhatja szoftverekre. Az más kérdés, hogy ma már nagyon sok fontos döntést szoftverek hoznak. Egy lakásvásárlás hogyan nézne már ki, ha algoritmusok játszótere lenne? Egyáltalán mennyi esély van arra, hogy egy vevőnél jobban tudja egy szoftver, hogy mit akar?

A lakáspiacon is az egyik leggyengébb láncszem az ember

Ha rossz hirdetést ad fel, már nehezíti az értékesítést. Ha a vevő figyelmetlen, felületes, hanyag és nem tudja értelmezni a hirdetést, akkor meg ez az emberi hiba lassítja a folyamatot.

A vevő és az eladó nemcsak egymás, de önmaguk ellenségei is lehetnek.

Például egy hirdetésben azért a legfontosabb adat még ma is a telefonszám, mert az ingatlan címe mellett csak ezzel foglalkozunk. A lakáshirdetés három legfontosabb tulajdonsága ma a telefonszám, a telefonszám és a telefonszám, mert ez van a vevői fókuszpontban. Egy ingatlan három legfontosabb tulajdonságának azért tartják (tévesen még mindig) az elhelyezkedést, az elhelyezkedést és az elhelyezkedést, mert az emberek többsége ennyit tud egy ingatlanról megjegyezni. Egy lakáshirdetésben számos fontos apró részlet lehet, amin átsiklik a hirdetést nézegető. A szövegértés mellett, a képek értelmezése is nehéz feladat ma még.

Az agyunkat nem biztos, hogy mi irányítjuk, amikor hirdetéseket nézegetünk. Az előítéletek, a külünböző prekoncepciók miatt láthatunk olyat, ami nincs is a képeken – vagy nem látjuk azt, ami rajta van – és olvashatunk olyat, ami nincs is a szövegben – vagy nem olvassuk azt, ami viszont benne van. A placebo a lakáshirdetések esetében is működik. A lakáshirdetés képzettársítást indíthat el egy vevőben. Lehet egy lakáshirdetés is manipulatív, de az ember agya is manipulálhatja az embert.

Az algoritmusnak pont az lenne a feladata, hogy szájba rágja, tudatosítsa mit olvashatunk és mit láthatunk a hirdetésben

Az önmaguk hatása alá kerülő vevők gyakran a helyszínen akarják kitalálni mindazt, ami a hirdetésből is egyértelműen kiderül. A sok rossz hirdetés mellett azért vannak jó, nem a manipulációval operáló hirdetések is. Ha vevőként egyformán viszonyulunk hozzájuk, azzal vevőként a saját időnket pazaroljuk. Nem kell minden lakást megnézni, mert azt hisszük élőben mindent jobban el tudunk dönteni. A rossz hirdetés mögött a valóságban sokkal rosszabb ingatlanok vannak. Tényleg nem kell kimenni, még egy ingatlan esetében sem, ha jó a hirdetés.

A digitalizáció első és legfontosabb lépése lehetne, hogy növeljük a jó hirdetések arányát

A jó hirdetés előnyt kellene, hogy élvezzen a lakáspiacon. A rossz hirdetésre meg figyelmeztethetne a lakáspiac. Figyelmeztesse a hirdetőt és a hirdetést megnézőt is, hogy itt bizony hiányosak az információk, az adatok, a képek. A lakáspiacon tilthatnák is szoftveresen a rossz hirdetéseket. Ez például jóval óvatosabbá és körültekintőbbé tenné az offline lakáspiacot is. 

Egy hirdetési felület sem tudna ma megélni, ha szabványosítanák a hirdetéseket és bizonyos 21. században elvárható, a digitalizáció minőségi követelményeinek megfelelő igényeket szabnának velük szembe. Ma még az a lakáshirdetés élvez előnyt, amire több pénzt költenek, legyen az akármilyen rosszhiszemű és gátlástalan.

A vevők hibáit ma még egy hirdetési felület sem tudja kezelni a mai képességeivel

Ahhoz szoftverekre van szükség. De láthatóan nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Olyan kódok váratnak magukra, amik a vevők igényei mellett, a hirdetéseket is tudják értelmezni. A jó hirdetések ma is jól elemezhetők. A vevőket a hirdetések csak stresszelik, elég frusztráltak lesznek tőle. A lakáshirdetések minőségétől teljesen független jelenség ez. Nézik, de nem látják. Olvassák, de nem értik. Így gyakran mennek el olyan ingatlant is megnézni, amit nem kellene. Gyakran tesznek fel olyan kérdéseket a helyszínen, amit a hirdetésből előre tudhatnának, de nem kérdeznek semmit arról, ami viszont nincs a hirdetésben.

Legyinthetnénk és elintézhetnénk az egészet azzal, hogy aki béna lakásvásárló, az magára vessen. A lakáspiaci digitalizáció éppen arról szól, hogy az emberi mulasztást megelőzni és kezelni tudjuk. A jóhiszemű szereplők helyzetbe hozása a hatékonyság növeléséről szól.

Egy lakásvásárlás teljes mértékben digitalizálható folyamat, még akkor is, ha egy ingatlan személyes látogatását a lakásvásárlás elválaszthatatlan részének tekintjük

Gyorsan leszögezzük, hogy nem a jövőről beszélünk, hanem a lakáspiac jelenéről. A lakáspiacot bár csak egy országhatáron belül értelmezzük, addig a globális lakáspiac digitalizációja erős léptekkel halad előre. Ahogy a helyi klasszikus médiát átírja a globális közösségi média, ez vár a lakáspiacra is. Csak idő kérdése, hogy a magyar lakáspiacon a klasszikus hirdetési oldalak helyett a lakáspiaci szoftverek vegyék át a szerepet.

A jelenleg ismert lakáshirdetési oldalak olyan dinoszaruszok, mint 20 évvel ezelőtt a hirdetési újságok voltak. Azok sem tudták magukról, hogy dinók, ahogy a mai oldalak sem látják magukat kívülről.

A lakásnézés inkább élményfaktor, ami hozzáad a felfokozott érzelmi állapothoz

Vevőnek lenni külön lelkiállapot, egy módosult tudatállapot. A lakásvásárlás egyfajta tudatmódosító ennek minden előnyével és hátrányával együtt.

A lakásvásárlás élményéhez lehet, hogy ma még hozzátartozik, hogy a vevő a szabadidejében számára érdektelen lakásokat nézeget, bohóckodik vagy hülyét csinál magából egy lakás megnézésekor. De valószínűleg mindenkinek, neki és mindenki másnak is jobb lenne, ha inkább tudatos vásárló lenne.

A digitalizáció segítségével a személyes lakásnézések száma minimálisra csökkenthető

Egyrészt a rossz hirdetéseket és a hirdetőket így lehetne büntetni. Vevőcsalogató trükk az ma még, ha egy hirdetés szándékosan hiányos és félreérthető. Másrészt vannak azok a hirdetők, akik a helyszínen akarják mentalistaként eladni a lakást. Nekik nagyon kényelmes ez a helyzet, mert azt a visszajelzést kapják, hogy van érdeklődés a lakásukra. Az is az ilyen hirdetőnek az illúziója, hogy ő irányít, tehát mindent jól csinál. A jó lakáshirdetésnek és hirdetőnek meg büntetés azt újra és újra átélni, hogy jön az érdeklődő, de nem érti, hogy mégis miért. Még arra is lusta, hogy a találkozó előtt legalább újra megnézze a hirdetést. Felkészületlen, tájékozatlan és figyelmetlen. A hirdető meg nem tudja, hogy mitévő legyen. Mit írjon még bele a hirdetésbe, hogy feleslegesen ne jöjjenek ki megnézni? Mit fotózzon még le, hogy elriassza azokat, akiket az a kép elriaszthat? Igen, a jó hirdetés lényege, hogy nemcsak vonzza a tekintetet és azonnal telefonhívásra késztet. A jó hirdetés tájékoztat, segíti a döntést, támogatja a vevőt. A lakáshirdetés nem reklám – amit szintén nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez a hozzáállás a lakáspiaci digitalizáció alapgondolata is lehetne. A lakásvásárlást is kár összekeverni a plázázással. A lakáspiac már rég nem az isztambuli Nagy Bazár.


Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás