Az ingatlanhoz sem ért mindenki

2021-ről elmondhatjuk, hogy az első olyan év az elmúlt ingatlanpiaci évek után, ahol az aggodalom, a bizonytalanság már a sikerorientált szereplők gondolkodására is jellemző. Korábban, aki félelmeinek, ellenérzéseinek adott hangot a lakáspiacon, vagy az ingatlanpiac bármely szegmensében, lúzernek titulálták. De mi változott meg?

A korábban egységesnek nevezhető Ingatlanpiaci lobbiban töréspontok alakultak ki

A sikerorientált ember és vállalkozás önző. A korábbi években egyértelműen a pénzcsinálás motiválta a Lobbit és ez motiválta az újonnan belépő tagokat is. A pénzcsinálásra a legjobb fegyver az áremelkedés beindítása és folyamatos fűtése. A Lobbi partnert talált ehhez az MNB-ben, az Államban és még a Bankokban is (igen, így a nagybetűs változataikban).

Hangzatos közérdekbe csomagolták mindezt. Az Állam a lakáspiacban egy korábban kiaknázatlan lehetőséget látott. Védelmezőként léphet fel ott is, segítő kézként, aki a profitorientált szereplők mellett mutatja a helyes utat, támogat, ad. Máskülönben az Állam jó hírnevének védelmét a lakhatási kérdések folyamatos kommunikációjával még jobban el lehet érni. Igazi emberközeli téma. Hiába vannak például ellentmondásos tapasztalataink az állam és a lakhatás kapcsolatáról a II. világháború óta, ettől függetlenül azóta az államtól várjuk a segítséget, ha lakhatásról van szó. Kijelenthető, hogy ez egy nagyon erős társadalmi igény. Lehet figyelmen kívül hagyni, csak nem érdemes. Erre jött rá az Állam és ezt használta ki az Ingatlanpiaci lobbi is.

Az Állam jó hírneve mindennél fontosabb

Az ingatlanpiacon meg a kudarc gyorsan a szőnyeg alá söpörhető, esetleg a kudarc is jól kommunikálható (például a hitelmoratórium), csak időben kell reagálni – gondolhatták. Egy államvezérelt lakáspiacon az Állam lehet az úr – elméletben. Kevés kockázattal járhat az Állami közérdek az Ingatlanpiaci lobbi üzleti érdekeinek az összehangolása. Csak nem sikerült összehangolni. Ismét kiderült, hogy a közérdek és az üzleti érdek az víz és tűz. Csak az Állam jó hírnevéért maga az Állam vállalja a felelősséget. Nem tudja áthárítani és azt mondani, hogy kérem szépen x és y kft. vagy zrt. a hibás, ők mondták, hogy ez jó ötlet, mi meg elhittük. Ma már jól látszik, hogy az Állam sokkal több kockázatot vállalt ezzel, mint az üzleti szereplők, akik az Állam mögé bújva mindent megúszhatnak. Ez persze nem szimpatikus minden üzleti szereplőnek. Nem minden szereplő hátsó szándéktól vezérelve lett az Ingatlanlobbi tagja. Ha azt látják, hogy az Állammal való jó kapcsolatuk a tét, és közben még a bevételeik, a profitjuk is veszélyben van, mert a Lobbiban vannak mindenki másnál önzőbb tagok is, akkor kialakul egy komoly törésvonal.

Az egész ingatlanpiacon 2021-ben már veszélyes folyamatok zajlanak

Olyan folyamatok, amikre mondjuk megint az Államtól várnak megoldást. Közben az Állam a jó hírnevét akarja inkább már megvédeni, nem a piaci szereplőket attól a gödörtől, amit maguknak ástak. Az Ingatlanlobbi az Állam mellett szembekerülhetett már a Bankokkal is. A Bankoknak egyáltalán nem tetszik az, hogy a tervekkel ellentétben nekik kellene megfinanszírozni a növekvő ingatlanpiaci kockázatokat (Az Állam is nyomás alatt tartja a Bankokat, hogy legyenek emiatt türelmesebbek). Olyan területeken kellene hitelezni, amiket nem ismernek és nem is szeretnék olyan arányba növelni ott a szerepüket, mint amennyire az Ingatlanlobbi egyes tagjai ezt szeretnék. De az Ingatlanlobbi szereplői sem érdekeltek abban mindenáron, hogy az ingatlanpiac ott legyen erősebb, ahol ma erős és ott legyen gyengébb, ahol ma gyenge. Eközben van egy társadalmi igény itthon, ami a magyar lakáspiacot például teljesen átalakította a korábbi években:

Állandósulni látszik a családi házak magas aránya a kereslet igényeiben. A használt és az új családi házak kereslete meghatározza a lakáspiac erős területeit. A használt és az új társasházi lakások iránt az igény folyamatosan csökken. Ez addig nem is volt olyan fájdalmas, ameddig nem lett ez egy világjelenség. Ma éppen ugyanúgy komoly dilemma egy új családi ház építése itthon, mint Ausztráliában. Még el sem kezdték az építkezést, már azt látják, hogy 50%-kal nőttek a költségek úgy, hogy a tervezett házat újra és újra át kell tervezni, ami így egyre kisebb lesz.

A korábbi években az urbanizációtól volt hangos az ingatlanpiac, erre készültek itthon és külföldön is

Nálunk már rég nem beszélhetünk urbanizációról. 2008 után antiurbanizációs folyamatok indultak el. Ez nem változott meg 2014 után sem. Azt hitték megfog, de nem így lett. Az ingatlanpiaci lobbi, beleértve a szállodásokat, az irodaházasokot, a plázásokat, hogy most ne szakszavakat használjunk és a tárasházépítőket is, az urbanizációra rendezkedtek be. Az ingatlanosok is (a hirdetési piaccal együtt). A Bankok is. Az Állam meg a kezdetektől fogva inkább a társadalmi igényekre akart reagálni, arra figyelt, minden mást a piacra bízott.

A piacon pedig az antiurbanizációs folyamatok erősödtek fel. Például ezért menekült le az Ingatlanlobbi egy része a Balatonhoz. Mivel Budapesten látták, hogy már nem terem túl sok babér, így azt gondolhatták, hogy a Balatonból még lehet lakótelepet csinálni. Ezzel együtt lehet ott is majd szállodákat, irodaházakat és plázákat is építeni. Erről a Balatoniakat (így nagybetűvel) nem nagyon kérdezték meg. Az Ingatlanlobbira egyébként sem jellemző a párbeszéd. Az Államon, az MNB-n és a Bankokon kívül mást nem nagyon vesznek komolyan. Még egymást sem, sajnos. Csak a Balaton már nem mindenkinek pálya. A Budapesten kívüli nagyvárosok piaca meg túl kicsi (és nem nő, hanem csökken), hogy ott minden pórul járt szereplőnek legyen hely a túlélésre.

Az ingatlanpiacon meg a terveknek megfelelően az árak elszálltak

Mindennek elszállt az ára. Az Ingatlanlobbi legnagyobb eredményének tartja, hogy szépen felnyomták a cégeiken belüli béreket is. A munkásszállók előtt dobozos sört iszogató melósok meg egymást túlkiabálva hívják a feleségüket, hogy milyen szép keresettel mennek haza szombaton. Ezek heti keresetek. Szép számok. Jól hangzik ez még Budapesten is, nemhogy egy kis faluban, ahol sokan ennyi pénzt egyben még nem is láttak. Készpénzről beszélünk szigorúan. Az ingatlanlobbi feketén fizeti ki a bérek nagyobb részét. Persze fehéredett egy kicsit, ennyit megtettek az Államnak, de ettől az még fekete, mint a korom. Ilyen legális nettó béreket nem is tudnának és nem is akarnak bevállalni.

Az Ingatlanlobbi hangosabb és önzőbb fele, mindig is azzal tudta zsarolni az Államot, hogy a legalacsonyabban képzett munkaerőt tudja felszívni és úgy kényeztetni, hogy utána imába foglalják majd az Állam nevét

Ezek az emberek már nem akarnak közmunkások lenni. Azért már nem lesznek hálásak. A társadalom pedig már most sem hálás, mert minden túl drága. Az Állam jó hírnevét az ingatlanpiaci folyamatok és annak társadalmi megítélése is veszélyezteti.

Várjuk az Államtól a jó megoldást, miközben a kialakult rossz helyzetért is Őt hibáztatjuk. Az Állam döntései mögött viszont az Ingatlanlobbi volt. Ő mondta meg, hogy mit kell csinálni, az Állam meg csinálta. Az Állam szakmailag nem felkészült semmilyen ingatlanpiaci döntéshez, sajnos. Ehhez sem ért, többek között, de a kecskére rá merte bízni a káposztát.

Az Ingatlanlobbin belüli törésvonalak miatt, az Állam már több véleményt és javaslatot is hallhat, akár egymásnak ellentmondót is. Az Ingatlanlobbin belüli érdekellentétek és érdekkülönbségek miatt az Állam akár emiatt döntésképtelen is lehet. Üres lózungokkal próbálkozik, húzza az időt, mert ezzel időt akar nyerni. De az idő rohan. 2021 július végén még mindig ott tartunk, hogy a magyar ingatlanpiac eddigi legösszetettebb és legmélyebb válsága felé sodródik. Az Állam nem akar vele bukni, mert a társadalmi elégedetlenséget úgy nem tudja mérsékelni. Az Állam pedig hibát hibára halmoz sajnos, amikor ugyanazt csinálja, mint eddig – az Ingatlanlobbi, az MNB és a Bankok háromszögében vergődik – csak más eredményt vár tőle.


Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás