Ingatlanosok ingatlanosa

A lakáspiacunk nem digitalizálódik. Még ma is a legfontosabb adat egy hirdetésben a hirdető telefonszáma. Most az online hirdetésekre gondolunk, aminek nagy jövőt jósoltak az elmúlt években, de ma inkább ott tartunk, hogy a hirdetési oldalak össze-vissza manipulálják a hirdetések számát.

A szemfülesebb érdeklődők észrevehették már, hogy a hirdetési oldalak az ingatlanosok ingatlanosai valójában

A hirdetési oldalak az ingatlanosokból élnek, így ezért ezen nincs mit csodálkozni. Semmi baj nincs ezzel addig, amíg nem vesszük észre, hogy hol és milyen módon vezetnek minket meg, akarnak túljárni az eszünkön, vagy egyszerűen csak a jóindulatunkra alapozni. A hirdetések száma ilyen. A digitalizáció elmaradása miatt a hirdetések száma nem olyan szinten mozog a magyar interneten, mint amire készültek 4-5 éve a szereplők. A hirdetések száma egy olyan probléma és örök kihívás, amiről már beszélgettünk.

Szinte semmi sem változott az elmúlt 20-25 évben

Tényleg felesleges a sok kép, a részletes leírás, csak az számít, hogy a telefonszám felhívható legyen? Attól, hogy ma már nem hirdetünk újságban, hanem inkább interneten, attól még mindig a hirdetésre telefonhívással jelentkezünk, vagy ezt várjuk el eleve a hirdetésre jelentkezőktől is. Ez pedig szinte bebetonozza a jelenlegi viszonyokat Magyarországon. Mi lenne a digitalizáció lényege a lakáspiacon? Mondjuk az egyik az, hogy az adott hirdetésről minél jobban el tudjuk dönteni, hogy érdemes felvenni a kapcsolatot a hirdetőjével vagy sem. Ebben viszont sem a vevők sem a bérlők nem bíznak és nem hisznek.

Akár ki is teheti a hirdető a lelkét egy hirdetésben, minden jót és rosszat lefotózva, pontos címet megadva, a hirdetésre jelentkezők csak ész nélkül telefonálnak

Igen, a digitalizáció lényege lenne az is, hogy ne raboljuk egymás idejét, de szívesen raboljuk. Mondjuk azért is, mert nem érzi a vevő és bérlő időpazarlónak a nyilvánvalóan felesleges köröket sem, ami már a hirdetésből kiderül. Hozzászoktunk, hogy a lakásügyeink intézése időrabló. De igen hamar kiderülne akkor is minden fontos, ha beszélgetnénk a hirdetővel az eladó és kiadó lakásról még mielőtt megnéznénk. De mi nem beszélgetünk, ha igen, akkor megkérdezzük azt, ami mind benne van a hirdetésben – arra hivatkozva, hogy olyan sok hirdetést hívtunk fel, hogy semmire sem emlékszünk már ( = rossz szokás, nem hatékony vásárlói vagy bérlői magatartás) – és utána gyorsan egyeztetünk egy időpontot, ahol kiderül, hogy ja, ez a lakás tényleg nem az a lakás, amit keresünk.

Online sem hirdethetünk lakást telefonszám nélkül

Ha hirdetőként azt szeretnénk, hogy ne hívogasson boldog és boldogtalan, akkor sem tehetjük meg. De egyébként az online hirdetésünkre simán küldhetnek nekünk név és telefonszám nélküli üzenetet a hirdetési oldalakon keresztül bérlők és vevők, illetve mindenki, aki valamit akar tőlünk. Hiába írjuk bele a hirdetésbe, hogy telefonon ne keressék a hirdetőt, biztosak lehetünk benne, hogy keresni fognak minket. Az ilyen mondatok inkább lesznek gyanúsak a vevőknek és a bérlőknek, hamarabb fogják azt hinni, hogy az ilyen hirdető csak kamu, átverés a hirdetése. Az olyan hirdetésre meg bátran jelentkeznek, amiről sem a képek sem a leírás sem az ár nem valósak. Az igazi kamu hirdetéseket mindig fel lehet hívni, mert nagyon várják a hívásunkat. Ők csak és kizárólag telefonon kommunikálnak velünk, kerülik az online kommunikációt. Mondanánk, hogy okkal, de elég nyilvánvaló ez. Szóval a telefon erőltetése a lakásügyeink intézésében igazából senkinek sem előnyös, csak kedvez a visszaéléseknek. Ilyen visszaélés az is, ami velünk eladókkal és bérbeadókkal történik, amikor online meghirdetjük a lakásunkat.

Telefonszám nélkül nem hirdethetünk. Biztosak vagyunk benne, hogy ha lehetne választani, inkább választanánk ezt, mint azt, hogy kiírjuk kik hívjanak és kik ne a hirdetésünkben. Inkább csak annak adnánk meg a számunkat, akivel tényleg beszélni szeretnénk. Hiszen, ha egy telefonszám nyilvános, akkor azt fel fogja hívni mindenki, aki valamit akar tőlünk.

A hirdetési oldalak ezt a problémát nem akarják megoldani, pedig nem sok kell ahhoz, hogy jóval komolyabban vegyék ezt a kérdést

1. A telefonszámunk is személyes adat, amit megadunk a hirdetési oldalnak.

2. Az ő felelősségük, hogy egyértelműen tájékoztasson mindenkit arról, hogy az az adat védett, és nem lehet például üzleti célokra használni.

3. Igen, az tilos, nem lehet tárolni, nem lehet semmilyen üzleti ajánlattal felhívni minket, mert annak komoly jogi következményei lehetnek.

4. Nem hívhatnak minket fel mindenféle szolgáltatással, arra hivatkozva, hogy a lakáshirdetésünkben látták a számunkat és csak segíteni szeretnének nekünk.

5. Ez nem szándéktól függ, mert tiltja a törvény és mindenki tilosban jár, aki ebben bármilyen szinten aktívan vagy inkatívan részt vesz:

Erre minden jogi háttér adott: „A megjelenített adatok nem használhatók fel közvetlen üzletszerzés, tájékoztatás, közvélemény- vagy piackutatás céljára.”

Tehát, ha úgy érezzük, hogy a hirdetési oldalon harmadik fél visszaél a személyes adatunkkal, akkor ne azt hibáztassuk, aki átjárónak használja a kiskaput, amit a hirdetési oldal tart fenn a számára. Bizony a hirdetési oldalt kell figyelmeztetni, hogy visszaélnek a személyes adatunkkal, aminek a biztonságáért ő felel.

Ha nem tesz semmit, akkor pedig a megfelelő hatósághoz kell fordulni, hogy a hirdetési oldal adatbiztonsági szempontból elég erős kockázatokat hordoz és nem tesz eleget a törvényi kötelezettségének

Csak az ilyen és ehhez hasonló hirdetői mentalitás vihet el minket abba az irányba, hogy a lakáspiac digitalizációját jóval komolyabban vegyük. Meg kell értenünk, hogy vannak dolgok, amik csak akkor fognak megváltozni, ha mi magunk, a hozzáállásunk megváltozik.

A hirdetési oldalak egyelőre az ingatlanosok felelősségének tartják ezt, pedig ők valójában az ingatlanosok ingatlanosai, nem a miénk, mert tálcán kínálnak fel minket nekik és az ő üzleti érdekeiknek. Hiába hárítják át a felelősséget, vagy építenek továbbra is az eladók és bérbeadók olyan előítéletére, amiért a hirdetési oldalt nem tekintjük ingatlanosnak.

Mindenki ingatlanos, aki ingatlanok értékesítéséből él, és egy hirdetési oldalnak sincs joga a személyes adatainkat engedélyünk és beleegyezésünk nélkül harmadik félnek ajándékba adni

Ma viszont ingatlanközvetítők ezreinek az a feladata, hogy az ilyen ajándékba kapott adatokkal végezze a minden szempontból törvénysértő munkáját. Legyen ez most az első és utolsó figyelmeztetés, hogy elég volt, nincs tovább. A digitalizáció nemcsak új lehetőséget jelent, hanem szigorú és költségigényes kötelezettségekkel is jár.


Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás