Ha új építésű lakás, akkor családi ház

Az elmúlt évek magyar lakáspiaci folyamatait egy-egy hír nem segíti megérteni. Számok, szavak, de valahogy mégsem érthető. Az építkezések körül hallani lehetett már sok érdekességet. Emlékszünk még arra, amikor annak volt hírértéke, hogy lassan, nagyon lassan készülnek a társasházak, mert kevés az ember. Ez Budapesten kívül nem volt igaz sehol máshol egész Magyarországon. A hírszerkesztőket ez (sem) zavarta abban, hogy mégis ezt ismételjék néhány évig. Majd amikor ez már tényleg nagyon unalmas lett, akkor mindent ráfogtak az kedvezményes lakásáfa várható kivezetésére.

A szemfülesek azért tudják, hogy az 5%-os lakásáfa úgy lett kivezetve, hogy nem lett kivezetve

Tavaly egész évben attól volt hangos az újlakáspiac, hogy 2019. december 31-e után már csak 27% van. Legalább akkora mellébeszélés volt, mint a késleltetett építkezést a munkaerőhiányra fogni. 2020 február vége van és vannak 5%-os áfával hirdetett lakások? Persze és lesznek is még 2023. december 31-ig, minden olyan lakás esetében, aminek az építési engedélyét kiadták 2018. november 1-ig.

Ha új építésű lakás, akkor családi ház - Kiadott építési engedélyek száma elhelyezkedés szerint 2014-2019
Halmozzák az építeni engedélyeket, de mikor fogják megépíteni?

És bizony sok-sok ezer ilyen ingatlant nem építettek meg nemcsak Budapesten, de egész Magyarországon. így bőven várható még ilyen lakás a következő három évben is. Meghatározó marad az újlakáspiacon az 5% ÁFA 2020 után is – senkinek ne legyenek kétségei.

Külön érdekessége 2020-nak, hogy az újlakások drágulását a 27%-os lakásáfára fogják

Ha új építésű lakás, akkor családi ház - Épített lakóingatlanok száma elhelyezkedés szerint 2014-2019
Megépíteni és eladni nem jár kéz a kézben

Majd kiderülhet számunkra, hogy az 5%-os lakásáfás lakások ára is szépen kúszik felfelé. Az új lakások árának emelkedéséhez nem túl sok köze van az áfának. Akkor is nőtt, amikor 27%-ről 5%-ra csökkentették. Tovább nőtt 5% mellett is és most is nő, amikor már két lakásáfa is lehet, de ki tudja, hogy hány olyan építkezés van most jelenleg, aminek az építési engedélye 2018. november 1. utáni vagy előtti?

Ha új építésű lakás, akkor családi ház - Épített lakóingatlanok építés célja szerint 2014-2019
A saját része épült ingatlanok és a bérlakások nem részei az újlakáspiacnak

Érdemes odafigyelni továbbra is a részletekre, ha komolyan érdekel minket mi történik az újlakáspiacon. A lakásépítések csak egy része jelenti a lakáspiacot. 

A saját részre épült ingatlanok és a bérlakások nem jelennek meg az újlakáspiacon

Arról sem beszélnek, hogy nálunk még mindig minden második új ingatlan családi ház. Új lakásoknak hívják, direkt. Értsük félre, higgyük el, hogy mennyire sok társasházi lakás épül. Ügyes megtévesztés, de nem célravezető. Vevőket így nem lehet a megépített nagyvárosi társasházi lakásokra találni.

Ha új építésű lakás, akkor családi ház - Értékesítési céllal épített lakóingatlanok száma elhelyezkedés szerint 2014-2019
Értékesítési céllal építeni nem egyenlő a biztos értékesítéssel, nagyon nem

2020-tól már nem lehet csak papíron eladva nyilvántartani a megépített lakásokat

Azért (is) késleltették az építkezéseket, mert valódi vevők hiányában húzni kellett az időt. 2020-tól már nem nagyon lehet mellébeszélni, el is kell tudni adni. De ki vesz majd új, nagyvárosi, társasházi lakást 2020 után?

Ha új építésű lakás, akkor családi ház - Új építésű lakóingatlanok száma elhelyezkedés szerint 2014-2019
Budapest 2019-es számaiban az elmaradt 2017-es és 2018-as számokat látjuk viszont

Az, aki 2020 előtt is nagyon drágának találta? A használt lakásokkal szemben, az új lakást tényleg muszáj eladni. A használt lakások többségében laknak. Ha nem tudja az eladó eladni, maximum nem költözik el másikba. De egy új lakásban nem lakik senki. Vagyis a társasház tulajdonosának lakik benne a pénze. A jó, magyar forint.

Ha új építésű lakás, akkor családi ház - Új építésű lakóingatlanok száma építési forma szerint 2014-2019
Ha új építésű lakás, akkor családi ház


Kép: Ingatlanműhely

Forrás: ksh.hu, Lakásépítések, építési engedélyek, 2019 I-IV. negyedév, Frissítve: 2020. február 25.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás