A magánhirdetők jogai nem számítanak

a hirdetési oldalak az ingatlanosok ingatlanosai valójában” – mondtuk. A hirdetési oldalak nem GDPR-kompatibilisek, legyen piacvezető, vagy valami sufnituning. A téma több aspektusból megközelíthető, de úgy, ahogy egy hirdetési oldal teszi most, nem lesz jogszerű.

Ezt az üzenetet kapták ma reggel egy hirdetési oldaltól a partnerei:

„“Kérem, ingatlanközvetítők ne keressenek!” helyett “Ingatlanközvetítők megkeresését is szívesen fogadom!”

Megszűnik a “Kérem, ingatlanközvetítők ne keressenek!” felirat a magánhirdetéseken. Tudjuk, hogy régóta szerettétek volna már, ha ezt a feliratot kivezetjük, ezért mostantól a magánszemélyek hirdetésfeladáskor az “Ingatlanközvetítők megkeresését is szívesen fogadom!” feliratot választhatják.”

Tálcán felkínálni a magánhirdetőket nem korrekt, nem etikus és semmilyen formában nem lehet törvényes. A hirdetési oldal kötelezővé teszi a magánhirdetői számára, hogy a hideghívásokkal zaklathassák őket. Nem opcionális, hanem a hirdetési oldal „plusz szolgáltatása”, ahol a magánhirdetők olyan személyes adatával „kereskedik”, mint a telefonszámuk.

A személyes adatot törvények védik. Többek között a büntető törvénykönyv is. „Egy hirdetési oldalról kézzel, vagy szoftverekkel adatot gyűjteni, tárolni és jogosulatlanul felhasználni is bűncselekmény. A hideghívás előtti adatgyűjtés, legyen az egyszemélyes vagy csoportos munka, esetleg fizetős szolgáltatás, mind kimerítik a Btk. Személyes adattal visszaélés és a Tiltott adatszerzés szándékos bűncselekmények tényállását.” – írtuk korábban, amikor jogi hátterét ismertettük a kérdésnek.

A hirdetési oldal brutálisan szembe megy a hírhedt GDPR szigorú szabályrendszerének és az üzleti magatartása jogsértő magatartásra biztatja partnereit. E mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A hirdetési oldal most túl messzire ment. Azt hiszi bármit megtehet következmények nélkül. De most lehet, hogy ezzel példátlan cunámit indít el. A tisztességtelen piaci magatartás egyébként sem áll távol a hirdetési oldalaktól Magyarországon. Minden esetben az ingatlanközvetítő és értékesítő vállalkozásokat bűnbakként használják, ők meg mossák a kezeiket. De most úgy néz ki, hogy egyértelmű diszkrimináció sem áll már  távol tőlük. A ma reggeli üzenet így folytatódik:

„“Csak magánhirdetések” csak ingatlanközvetítőknek

Visszajelzéseiteknek megfelelően változtattunk részletes keresőnk “Csak magánhirdetések” funkcióján is. Mostantól ez a keresési lehetőség csak bejelentkezett ingatlanközvetítő partnereinknek lesz elérhető, magánszemélyeknek nem. Azt várjuk ettől a módosítástól, hogy keresőink ezentúl még könnyebben találják meg hirdetéseiteket.”

A vevők már nem is láthatják a magánhirdetéseket, nem szűrhetnek rájuk. A vevők! Nekik kellene leginkább látni, őket célozzák a magánhirdetők (is). De mostantól már csak a hideghívók célkeresztjében lesznek, nem a vevőkében. Csodálatos és piacbarát szolgáltatás. Addig érthető, hogy egyik hirdetési oldal sem tud megélni a magánhirdetőkből. Erre ők maguk is gyorsan rájöttek. Így az jutott eszükbe, hogy „bosszúból”, akkor az ingatlanközvetítők előtt minden elvi akadályt elhárítanak. Szúrta a hideghívók szemét, amikor a hirdetésben éppen fel volt hívva a figyelmük, hogy ne keressék a hirdetőt. De ők ezzel mit sem törődve telefonáltak. Ennek is megvan az oka.

Az igény szüli ezt a szolgáltatást is. Úgy néz ki, hogy van az a helyzet, amikor a magánhirdető a hideghívásoktól érzi magát fontosabbnak.” – vizsgáltuk meg egy élő példán keresztül a „halhatatlan” hideghívás okát. Mert fontos beszélni arról is, hogy tényleg van az a magánhirdetői réteg, aki „Ingatlanos ne!” szavai mögött pont az ellenkezője lapul meg. Valószínűleg a hirdetési oldal is ezt értékelhette túl. Úgy ítélhette meg, ha vannak ilyen hirdetők, akkor ő látensen minden hirdetőt ilyennek bélyegez. Nem túl elegáns megoldás és nincs hozzá joga.

Kritika:

A hirdetési oldal üzleti döntése megvetendő és elítélendő minden olyan szereplő számára, aki eddig sem tilosban járt, amikor az ingatlanpiacon tette a dolgát. A magánhirdetőket pedig arra buzdítjuk, hogy minden illetékes hatóságnál tegyék meg panaszaikat a kiszolgáltatottságról és diszkrimnációról. Csak hatósági nyomásra fogja a hirdetési oldal a személyes adataikat úgy védeni és úgy szolgáltatni,, ahogy az egyébként törvényes kötelezettsége lenne.

A tévhitekkel ellentétben ez nem egy következmények nélküli ország. Mindennek megfizetjük az árát. Ennek is, ha engedünk egy hirdetési oldalt törvények felett állónak képzelni magát csak és kizárólag azért, hogy így úgy tűnjön jobban kiszolgálhatja üzleti partnerei igényeit. Hányiger, undor, messziről bűzlő dögszag a magyar ingatlanpiacon. Fúj, rossz ingatlanosokra ( = ingatlanhirdetési oldalakra) egyszerűen nincs szükségünk!


Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás