Ugyanazt tesszük, de más eredményt várunk tőle

Senkinek nem lehet megmondani mi jó neki. Mindenki jót akar…magának és persze másoknak is. Maximum más eszközökkel képzeli elérni ugyanazt a célt, ami másoknak is fontos…lehet. Apró különbségek ezek, felnagyítva csupán. Van egy közös célunk, de élesen megkülönböztet minket, hogy milyen áldozatot vagyunk hajlandóak érte vállalni. Kockázatot mindenki vállal. Kicsiben és nagyban is. Valakinek őrültség, másnak egy óriási lehetőség. Más döntéseinek természetes velejárója a kockázatok eltérő értelmezése, megítélése, elfogadása vagy elutasítása. Magánügyek, közügyek eldöntendő kérdéseiről beszélgetni próbára tehet bárkit. A türelem hamar elfogyhat. Minden fekete és fehér a hétköznapokban. Igen vagy nem – egy eldöntendő kérdésre nincs harmadik út. Lehet tartózkodni, de a nemválasz is válasz egy kérdésre. Nem is nagyon tartózkodunk, mert egyszerűen nem bírjuk ki. Véleménye mindenkinek van, és így vagy úgy, de kifejezésre juttatja.

Emberek, családok, települések, vállalkozások, országok sorsa dől el ilyen formában. Történelem, egyetlen egy szóban. A történelem csak akkor tanít, ha értjük. A történelem viszont ismétli önmagát – mert nem tanuljuk meg a leckét. Változnak a nevek, a helyszínek, a díszletek, az előadás változatlan.

Sokszor lépünk ugyanabba a folyóba. Elkövetjük azokat a hibákat, amiket mások már korábban elkövettek. És milyen büszkén és magabiztosan tudunk mindehhez hozzáállni. „Azt mondják, hogy az ostobaság definíciója az, ha újra és újra ugyanazt tesszük, de más eredményt várunk tőle.”

Legyen most a közös cél az adásvétel, a hétköznapok egyik ritka pillanata

Nem adatik meg olyan sokszor egy ember életében, hogy részese legyen. A vevő, az eladó és még az ingatlanközvetítő is a sikeres adásvételben érdekelt. A sikeres adásvétel kétségkívül azzal kezdődik, hogy piacra lép az eladó a lakásával. De korántsem jelenti azt, hogy aki hirdet, az mind sikerre van ítélve. Hirdessen az ingatlanközvetítő, vagy hirdessen maga a tulajdonos, egyszerre akár mind a kettő, a sikerhez ennél több kell. Ha nem jön össze, a három szereplő egymást tudja hibáztatni elsősorban.

Ha két ingatlanos beszélget, olyan történetet nem hallani, hogy „az ingatlanos volt a hunyó, mert túltolta és mindenki agyára ment”. Ha két vevő beszélget, biztosan nem fogják felemlegetni, hogy „vevőként ki és hogyan játszotta túl a szerepét”. Ha két eladó találkozik és megosztják a tapasztalataikat, akkor „az eladóknak szobrot állítanak, szentté avatják őket”, a másik két félről meg rémtörténeteket mesélnek egymásnak.

Mindig a másik a hibás, ez a lényeg. Miközben a cél ugyanaz, csak mások az eszközök, ki-ki a maga módján vállal mindezért kockázatot, feszegeti a határokat.

Meghiúsulnak adásvételek naponta vevők, eladók és ingatlanközvetítők hibáiból is

Egymás idegeire mehetnek újra és újra. Késleltetve, akár teljesen kockáztatva is a sikert. A kudarc a lakáspiacon is kódolva van. Pedig milyen egyszerűen hangzik elméletben, hogy a vevő csak venni akar, az eladó csak eladni, az ingatlanközvetítő meg mindezt meggyorsítani. A gyakorlatban a közös célok is el tudnak választani egymástól embereket, nemhogy az érdekkülönbségek. A közös cél nem tehetné könnyelművé egyik felet sem. A felek mégis gyakran könnyelműek. Az adásvétel egy bizonyos részét veszik komolyan, nem az egészet az elejétől a végéig. Előre isznak a medve bőrére, elméletben adnak el, elméletben vásárolnak, vagy elméletben hozzák össze a vevőt az eladóval. A gyakorlatban ennek ellenére, vagy pont emiatt, már akadályba ütköznek. Például abba, hogy a kegyes hazugságok is hazugságok. Vagy mondjuk a finom nyomásgyakorlás is zsarolás, bárki is éljen vele. Ha a „kémia” nem működik, észre kéne venni, nem pedig tovább erőltetni. Mindenki a maga lovát dicséri, de nagyon nem mindegy a stílus. Alá- és fölérendelt viszonyba sem érdemes kerülni. Játszani a főnököt, kétlábbal belesétálni mások önbecsülésébe, visszaélni bármelyik másik fél megelőlegezett bizalmával = árokásás a lakáspiacon is.

Nade miért viselkednénk vagy viszonyulnánk egymáshoz másként pont a lakáspiacon? Ez egy jó kérdés. Nem eldöntendő. Nem fekete vagy fehér. Nincs rá igen vagy nem válasz. Ezzel nem is igazán tudunk mit kezdeni, így nem is foglalkozunk vele. Nem gondolkozunk el rajta. Helyette nagyon magabiztosan és villámgyorsan „újra és újra ugyanazt tesszük, de más eredményt várunk tőle” inkább.


Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás