Early balek és az ár(in)korrekció

Az új lakások körül mindig hall ezt azt az ember. Egyesek kételkednek, amikor valami rémhír szárnyra kap. A lakáspiacon a saját tapasztalat legalább annyira előny, mint hátrány. Néhányan el sem tudják képzelni, hogy milyen szerencsések, ha minden flottul ment a vásárlástól az új építésű lakás átvételén keresztül egészen a társasház megalapításáig.

Pár éve borzolta a kedélyeket egy hírhedt társasházépítő azzal, hogy a vevőkkel szerződést bontott. Nem olyan tipikus hír, hogy a már eladott lakások vásárlóitól búcsút vesz az eladó. Átlátszó volt a szerződésbontási indok. Tudható volt, hogy az eladó, maga a társasházat építő cég, úgy gondolta, hogy magasabb áron is értékesíteni tudja a már eladott lakásokat. Mivel ez egy hírhedt társasházépítő, így ez a történet akkor el volt intézve azzal, hogy ez egyedi eset. De már akkor lehetett tudni, hogy ez gyakoribb, mint gondolnánk:

„Nem tudjuk megmondani pontosan mikor jutott először a tudomásunkra – de nem tegnap –  hogy Budapesten új divat hódít a lakásprojektek világában. Nyitott füllel és szemmel járunk, mindent látunk és mindent hallunk. Azt csiripelték a vevők tavaly nyáron, hogy bizonyos beruházók elkezdték felmondani a szerződéseket a vevőkkel…” 

Az ingatlan propaganda mellékhatásai, 2018. március 8.

Early balek és az ár(in)korrekció - Duna House - Forest Hill - árkorrekció
Árkorrekció = Az új lakások ára még a szerződés szerint is inkorrekt

2021-ben is megtörténhet, ahogy a példa is mutatja

A társasházépítő nem annyira hírhedt. Egy ismert ingatlanközvetítő cég. A Budapesti Értéktőzsdén lehet a papírjaival kereskedni. Ezért a cég működéséről, ingatlanos cégekhez képest, sokkal több információnk van. A kötelező negyedéves jelentésekből lehet szemezgetni. Most nem a számviteli furcsaságokra gondolunk, mert abból is akad néhány kirívó adat. Láthatjuk a képen, ahol az aktuális projektekről ad egy általános képet a cég. A sorok között olvasva tudhatjuk meg, hogy ők jogszerűen  eljárva bontottak szerződést a vevők 12%-val. Ez mindjárt egyértelművé teszi, hogy a szerződés erre lehetőséget is teremt, ha valaki esetleg nem értené.

Eddig a vevők 12%-a nem fogadta el, hogy a lakást mégegyszer megvegye. Így a cég visszaadja, ami visszajár, plusz egy kis bánatpénzt, majd eladja valaki másnak. Ez üzenet értékű. Lehet ilyen szerződést kötni és lehet így bánni egy vevővel ma az újlakáspiacon.

Már biztosan nem igaz 2021-ben sem az, hogy egy új társasházi lakás csak az „early bird”-öknek a legolcsóbb.

Ma minden gond nélkül emelkedhet egy új lakás ára azután is, hogy leszerződtünk. Ennél kifejezőbb példa nincs, mennyire kockázatos ma az újlakáspiac és mennyire hülyének nézik a vevőket.


Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás