A forint Magyarországa

A gyengülő HUF-,már 406 egy euró, tovább emelheti az ingatlan árakat? Külföldinek egyre olcsóbb így.„- írta és kérdezte egy olvasónk, miután újra megosztottuk négy évvel korábbi munkánkat a devizakockázat előnyeiről. 

Négy évvel ezelőtt akkor devizaspekulációval vádoltak meg minket. Miközben a magyar forintnak már akkor nem volt jövője, amikor a pengő csúfos bukása után bevezették. A forint mégis csak egy diktatúra jelképe. Egy erőszakos és kegyetlen hatalom vezette be, kényszerből. Ma mégis úgy csinálunk, mintha Magyarország vallása a forint lenne. A forintnak van egyháza, vannak vallási vezetői és vannak hívei is. Nem akarjuk megkerülni a választ annyival, hogy megismételjük „A forint nem a barátunk„.  Inkább részletesen válaszolunk olvasónk felvetésére.

Devizában mérve biztosan nem beszélhetünk további áremelkedésről Magyarországon

Ezért 2022 már egyértelműen az az év, amikor „devizakülföldiként” extrém kockázatos a magyar lakáspiac. Óriási felelőtlenség ma USD-t, EUR-t, CHF-t GBP-t forintra váltani. A külföldi inkább eladni fog és veszteséget minimalizálni ilyenkor. Nem venni. Ahol mérhető külföldi tulajdon van, ott ez hathat az eladási árakra. A kínálatira kevésbé, mert az eladók többsége nem igazán vesz részt árháborúban. Egy-egy eladó meg nem okoz érdemi árcsökkenést a hirdetési árakban, de még az eladási árakban sem.

A lakáspiac viszont már nagyon töredezett, szigetszerű árazásról beszélhetünk

Kevésbé vannak kölcsönhatásban egymással az eladott lakások árai. Kevés ingatlant adnak el Magyarországon. Trendszerű az is, hogy az eladott ingatlanok ára még jobban elválik az eladó ingatlanok árától ma már. Amit megvesznek, annak minden értelemben van ára. Amit nem tudnak eladni, annak viszont semmilyen értelemben nincs hatása a magyar lakásárakra. Teljesen mindegy, hogy csökkentik vagy éppen emelik a hirdetés árát online például. Az eladott ingatlanok viszont már annyira különböznek egymástól, hogy nem lehet levonni belőlük semmilyen következtetést. Tehát egyre kevesebb értelme lesz arról beszélni, hogy milyen lakásárak vannak. Eddig sem volt túl sok értelme. Pszichológialag talán.

Piaci értelemben már rég nem létezik „lakásár”. Ingatlan és ingatlan is lehet alma és körte

Nem lehet összehasonlítani őket. Vagyis lehet, csak azonnal felvetődik a kérdés, hogy mégis minek? A magyar lakáspiac eladási árait hosszútávon mindig a forintárfolyam és a forint vásárlóereje befolyásolta. A forintnak hosszútávon nincs jövője. A forint egy halott pénz, teljesen mindegy, hogy ma ki és hogyan vélekedik róla. Ez a lakásárakban eddig is kézzelfogható volt. Semmi és senki nem tudja ezt megakadályozni.

Az ingatlan mindig azé, akinek van rá pénze, de nincs szüksége arra a pénzre

Akinek szüksége van arra a pénzre, az nem vesz ingatlant. Aki nem vesz ingatlant, az nem hat a lakásárakra. Aki vesz ingatlant, annak meg többet ér az ingatlan, mint a pénz, amit rákölt. Akinek többet ér az ingatlan, mint a pénz, az meg általában árnövekedésben gondolkodik és mindent megtesz azért, hogy ez így is legyen. A lakáspiac végsősoron egy sikerorientált piac, ahol mindenki sikeres akar lenni, aki belép és lemond a pénzéről az ingatlan javára. De csakis azért, hogy a végén az ingatlan több pénzt érjen, mint amennyiért vette. Ez az elmélet és végsősoron a gyakorlat is.

Egy olyan ingatlanközpontú országban, mint Magyarország, az ingatlan ára és értéke elválik egymástól, pont azért, mert az árát magyar forintban tartják nyilván, de az értékét nem.

Ingatlant szinte csak és kizárólag olyan vásárol, akinek többet ér, mint amennyibe kerül

Aki szerint „nem ér annyit az ingatlan”, az sohasem lesz ingatlantulajdonos. A vevők vagy az eladók értékelik túl jobban az ingatlant, az egy jó kérdés. A vevőknek legalább annyira, de inkább jobban túl kell értékelniük az ingatlant, különben nem lehetnének vevők, csak lakásturisták, akik nézelődnek, de nem vásárolnak.

A vásárlás ténye hat az ingatlanpiacra igazán és nem a vásárlás szándéka

Ezt gyakran elfelejtjük, amikor a lakáspiacról mondunk véleményt. A jómódú magyarnak biztosan egynél több lakóingatlana van itthon. A magyar, ha teheti vesz lakást a gyerekének, az unokájának. Ha valaki szerencsejátékkal nagy összeget nyer, sikeres vállalkozó lesz, túlfizetett bérből és fizetésből élő, biztosan első dolga lesz, hogy vegyen valamit a lakáspiacon akkor is, ha egyébként semmi szüksége még egy lakásra. A magyar mindig talál valami okot, hogy vegyen egy lakást. Ezt a hozzáállást jobban erősíti a jövőbe vetett hit = a remény, mint a félelem. Nagyon filozofikusan hangzik, de amíg értelmét látjuk az életnek Magyarországon, addig értelmét látjuk a magyar ingatlannak is.


Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás