Mindig lufi van

Az nem kérdés, hogy milyen drágának érezzük az ingatlant. Ha valaki csak egy picit is elkezdi relativizálni a lakásárakat, az nem számíthat semmi jóra. Mint például 2019-ben vagy éppen tavaly, amikor a népszerűséget az élvezhette, aki a lakásárcsökkenésről mesélt nekünk. A csökkenés álom maradt, de nem volt köszönet abban, ha ezt bárki álomnak merte nevezni az elmúlt években. Manapság meg olyan természeteséggel vesszük tudomásul az árakat, mintha előtte nem is vágyakoztunk volna „a lufi kipukkanására”.

A lufi és a lakásárak kapcsolata nagyon érdekes

Nem igazán van olyan é(r)v, amikor ne lufinak éreznénk az árakat. Tényleg. Olcsónak az ingatlant sohasem gondoljuk. Ez is egy tény. Így mindig lufi van. De csak annak az ingatlannak az ára lufi, amit meg akarunk venni. A mi, eladó lakásunk ára az mindig tökéletes. Úgy várjuk potenciális vevőként a lufi kidurranását, hogy közben tulajdonosként a lufi árakat, a saját tulajdonú lakásunkra teljesen reálisnak tartjuk. Ez sem újdonság. Amit el akarunk adni, annál nem is tudjuk értelmezni a drága szó jelentését. De, hogy mi drága és mi olcsó, arról most mutatnánk két egyszerű grafikont. Végtelenül egyszerűen ábrázolja Magyarország régióinak családi ház négyzetméterárait. Először nézzük a 2017 I. negyedév és a 2021 I. negyedév közötti időszakot.

Mindig lufi van - Eladott családi házak adásvételi szerződés szerinti átlagos négyzetméterára 2007 I. negyedév - 2021 I. negyedév
Pest megyében négy év alatt megduplázódott a családi házak átlagos négyzetméterára

Egyrészt sokan meglepődnek, hogy minek szerepel rajta Budapest. Például azért, mert kb. minden negyedik lakóingatlan családi ház Budapesten. Nagyságrendileg 230 ezer családi házról beszélhetünk a Fővárosban. 4 év alatt több mint 50%-kal nőtt a budapesti családi házak átlagos értékesítési négyzetméterára. Ez fájhat azoknak a vevőknek, akik a fővárosban gondolkodtak családi házban.

Budapest alternatívájaként, Pest megye, már inkább megduplázta a családi házak négyzetméterárát. Komoly. Magyarország nyilvánvalóan nemcsak Budapestből és Pest megyéből áll. Ezeken a területeken lévő családi házak kétségkívül nagyon látványos felértékelődési időszakon vannak túl. Hol a vége? Nem tudni. Pest megye 2021 I. negyedéves árnövekedésére már nyugodtan azt mondhatjuk, hogy elképesztő. Az országos átlagár felett két Dunántúli régió van, Közép- és Nyugat-Dunántúl. Nyugat-Dunántúl családi ház négyeztméterárai 2019 második felétől szakadtak le a Közép-Dunántúli áraktól. Négy év alatt a Közép-Dunántúli régióban több mint 50%-kal, addig a Nyugat-Dunántúli régióban „csak alig” 40%-kal nőttek a négyzetméterárak. Teljes Kelet-Magyarország – Dél-Dunántúllal együtt – az országos átlagár alatt helyezkedik el. Itt a látványos növekedésnek nyoma sincs. Dél-Dunántúl 36%-os árnövekedése még mindig kimagasló a teljes Kelet-Magyarország moderált 20-30% közötti árnövekedéséhez képest.

Az országos átlagár 4 év alatt alig több mint 14%-kal nőtt. Jól mutatja, hogy az adásvételek mögött az „olcsónak” nevezhető családi házak állnak.

De mi történik akkor, ha egy kicsit távolabbra tekintünk és megnézzük, hogy 2007-hez képest hogyan változtak a családi házak négyzetméterárai 2020-ig?

Mindig lufi van - Eladott családi házak adásvételi szerződés szerinti átlagos négyzetméterára 2007 -2020
Vannak régiók, ahol 2007-es áron vásárolhattunk még 2020-ban is

A 2021 I. negyedéves árak erős évkezdést mutatnak a 2020-as árakhoz képest. Viszont azonnal láthatjuk, hogy az elmúlt 14 évben 2013-2014 körül voltak a legalacsonyabbak a családi házak négyzetméterárai. Az is látszik, hogy több helyen a 2007-es árakat még ennél is később léptük át. Budapesten csak 2015-2016 körül került annyiba egy családi ház, mint pl. 2007-ben. Pest megyében még ennél is később, 2016-2017-ben. A Közép-Dunántúlon 2017-2018-ban kellett annyit fizetni egy családi házért, mint 2007-ben. Észak-Magyarországon még 2021 I. negyedévben is annyit kellett fizetni, mint 2007-ben. Az Észak-Alföldön 2020-ban voltak olyan árak, mint 2007-ben. Az országos átlagár meg 2018-ban volt annyi, mint 2007-ben volt. Hogy miért írtuk le mindezt? Mert jó tudni, amikor mindig lufiról beszélünk és elégedetlenek vagyunk az ingatlanárakkal.


Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás