Adók-kapok

A kiadott lakások adózásával sokat foglalkoztunk korábban. Egy túlmisztifikált kérdés, amivel jelenleg is az a legnagyobb baj, hogy az érintettek – mármint a bérbeadók – többségének nincs róla reális képe. Egyszerűen nem tudja hogyan kell adózni, ha bérlője van. Az adóelkerülés egyik, ha nem a legfőbb oka, a tájékozatlanság. Az sem köztudott, hogy a bérbeadásból származó jövedelem esetében is pont úgy igénybe lehet venni a különböző családi adókedvezményeket is, mint munkabér esetében. Igen, az állam nem tesz ilyen értelemben különbséget, hogy havi munkabérünk és vagy havi (lakás)bérleti díj bevételünk van.

Ezért van az, hogy egy kiadó lakás esetében az adó előre nem kiszámolható. Vagy az is igaz, hogy a kiadó lakás bérleti díjának várható adófizetési kötelezettsége függ a bérbeadó által igénybevehető adókedvezményektől és elszámolható költségek mértékétől.

Ennek ellenére még ma sem ritka olyan hirdetési szöveget olvasni, ahol az írják, hogy ha a bérlő számlát kérne, akkor „+ adó”, vagy azt, hogy a „bérleti díj nettó”

Ezek a mondatok mind adócsalást jelentenek, mert egy bérleti díj minden esetben tartalmazza a kiadás után fizetendő adókat, így mindig és minden értelemben bruttó.

Jogilag nem létezik számlaképes és nem számlaképes bérbeadó. Adót kell fizetni annak a bérbeadónak is, aki ad számlát és annak is, aki nem. A számlaadás nem egyenlő az adófizetési kötelezettséggel. A számla nélkül bérbeadók pont úgy fizetnek adót, mint akik számlát adnak róla. Egyforma adózási szabályok vonatkoznak rájuk.

Csak a hirdetési oldalakon van még ilyen, ahol ezt eltűrik és minden gond nélkül engedik is. Ezt nem moderálják ki. Ez nem szúrja a szemüket. Igazából még eszükbe sem jut, hogy ez aggályos lenne. Ne húzzuk rá a vizes lepedőt csak a bérbeadókra, vagy csak a hirdetési oldalakra. Közösen húzzák ezt magukra az ingatlanosokkal együtt, akik szintén minden gond nélkül hirdetik mások kiadó ingatlanait adócsaló szövegekkel. Gyakrabban kiemelve, nagybetűvel szedve, mint maguk a magánhirdetők.

Na most ezeknek az embereknek – úgy összeségében minden adócsalást nyíltan és burkoltan támogató szemét szúrja ki egy mai bejelentés

Ezek szerint a kiadott lakás után 2021. január 1. és december 31. között befizetett SZJA is visszajár majd azoknak a bérbeadóknak, akik családi adókedvezményre is jogosultak. Az SZJA visszatérítés, mint kampányfogás már ismert. A lakáspiacunk meg hosszú évek óta szerves része a hazai belpolitikának. Most egy picit szokatlan téma, a bérbeadás utáni adózás kerül egy pillanatra – egy perc hírnév – reflektorfénybe.

Ez is csak azokat lepheti meg, akik nem tudják, hogy a bérbeadás eddig is a családi adókedvezmények körébe tartozott

Az egész SZJA-visszatérítés kampány alapja a családi adókedvezmények kimaxolása. Így nincs abban semmi meglepetés, hogy a jogszabályoknak megfelelően – ahol megismételjük, hogy jelenleg sincs különbség a munkabér és lakásbérbeadásból származó jövedelem között – az SZJA az SZJA. Mi pedig az egy perc hírnevet kihasználva lehetőséget láttunk rá, hogy picit újra beszéljünk a kiadó lakások adózásáról. Mert ez egyébként egy unalmas, száraz téma. Amúgyis kit érdekel, ki az az ostoba, aki adót fizet magától, ha nincs is igazi kényszer? Munkabér után is csak azért fizetünk adót, mert a munkáltatónk levonja. Ha nekünk kellene a bruttó bérünk után adót fizetni, ott is hasonló lenne a helyzet, mint jelenleg a kiadó lakások utáni adózásnál.


Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás