Úristen építkeznek a szomszédban!

A lakásépítkezések árnyoldaláról csak az építési telek szomszédai tudnának mesélni. Akinek a szomszédjában építkeznek azonnal tudja miről beszélünk. Akinek még nem építkeznek, de nagy rá az esély, mert üres telek van a házuk mellett, az jobb ha felkészül. Kellemetlen úgy ébredni, hogy az ablakból munkagépeket látunk az addig csendes és békés területen. De az sem jó, az épületünket ilyen kár éri, mint egy hete ezt a ferencvárosi társasházat, ami nem bírta a plusz terhelést.

Előjel az üres telek

Az építkezést csak akkor jelölik előre, ha maga a marketing gépezet előbb indul be, mint a valódi munkánk. Olyankor nagy transzparens jelzi, hogy itt házat fognak építeni. Ez ilyenkor leginkább azt jelenti, hogy a kivitelezőnek a kevés az önereje és előre megpróbál eladni lakásokat, hogy a banki finanszírozást megszerezze. Ma már nem ritka, hogy a bankok nem finanszíroznak lakásépítéseket, ha a felét nem adják el tervezőasztalról. Az meg még ma sem olyan könnyű. Az önfinanszírozó kivitelezők viszont azonnal nekilátnak a munkának és csak utána fogják kitáblázni, hogy ott mi is épül valójában. Ők pont úgy kívánják a vevők bizalmát megnyerni, hogy a munka már folyamatban van az értékesítéssel egyidőben.

Eladni és kiadni is nehezebb

Már egy üres és nyugalmas építési telek is kihathat viszont a lakásunk eladási árára és bérleti díjára. A leendő vevők és bérlők mind rá fognak kérdezni, hogy mit tudunk a telekről, mikor fognak rajta építkezni. Szóval már maga az építési telek alku pozíciót fog jelenteni és fel kell készülnünk erre már az árazásban vagy pedig lelkileg. Építkezés mellett senki sem szeret élni.

Ha pedig már folyik az építkezés, akkor ezt muszáj előre tudatni a leendő vevőkkel és bérlőkkel, mert bizony lesznek olyanok, akik ki sem fognak jönni megnézni.

De mennyire befolyásolja az árakat egy szomszédos építkezés?

Úristen építkeznek a szomszédban!

A kérdésre nincs konkrét válasz. Ez attól függ, hogy az építkezés mennyire érinti az adott lakást. A legrosszabb esetben akár teljesen eladhatatlanná és kiadhatatlanná is teheti az építkezés befelyezéséig. Az első egy év viszont a legrosszabb/legnehezebb időszak. De ha húzódik az építkezés minden hónap egy örökkévalóságnak tűnhet. Tehát ha pont ebben az időben szeretnénk eladni vagy kiadni a lakásunkat az épülő új társasház mellett, akkor azt csak veszteséggel tehetjük meg. Jobban nyitottnak kell lennünk az árajánlatokra és figyelni, hogy mégis ki és mennyiért szeretne a lakásunkat megvenni vagy kibérelni.

Különösen akkor nehezíti meg egy lakástulajdonos életét egy építkezés, ha

– ezzel változnak a lakás fényviszonyai (sötétebb lesz)

– kilátása (egyszerre több tucat lakás ablaka fog ránézni)

– de már az építkezés közben a falrepedések sokkal gyakoribbak lehetnek

Ezek nem csak igazán bosszantóak, hanem még magyarázkodhatunk is miattuk, hogy ez nem jelent semmi problémát. Sem a vevő sem a bérlő nem akarja, hogy az ott élése alatt valakik majd javítsák és fessék a lakást egyszer majd valamikor. Ők olyan lakást akarnak, amiben nyugodtan élhetnek. Ez vonatkozik már a kiadott lakásra is. Veszíthetünk csak emiatt bérlőt, hogy elköltözik, mert nem bírja az építkezést. Nem biztos, hogy kedvezményes bérleti díjjal ott tudjuk tartani és új bérlőt sem fogunk könnyen találni.

Kártérítés?

Az ilyen típusú kárunkat viszont senki sem téríti meg. Már az nagy dolognak számít, hogy a kivitelező az építkezés előtt kompenzálja magát a szomszédos társasházat valamivel (akár pénzösszeg, akár valamilyen ingyenes munka a társasházban) és természetesen felméri a lakásokat az építkezés ideje alatt. Hiszen ha az építkezés miatt repedeznek a falak, azt helyre kell állítania. De ez minket nem fog boldogítani és csak fájhat a fejünk, hogy micsoda peches vagyunk.

Budapesten készüljön fel ismét minden üres telek mellett lakó, hogy lehet pont róla írtunk.


Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely


További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás