Újlakások repedező falai

Az új és újszerű lakások tipikus problémája a repedező festék és vakolat. Ezek a lakás megépítését követő első 10 évben igen gyakoriak (bosszantóak) és nagyon látványosak tudnak lenni. Sokszor nagyon ijesztőek is, mert úgy néz ki, mint ha ránk akarna omlani a „fal”.

Mi az oka?

Két közismert választ szoktak rá mondani. Ezeknek persze különböző variációi is egyszerre fennállhatnak:

  • 1.  Természetes jelenség: az épület mozog, gyorsabban, mint egy régi, amiért a falfelületek megrepednek, a vakolat a tégláig elválhat
  • 2. Építés technológiai hiba: a gyors építkezéséknél, nem várnak megfelelő időt, a különböző anyagok egymásra építésénél, ezért azok idő előtt elválnak egymástól
  • 3. Statikai problémák: ilyen esetben a falak ketté repednek két tér között, akár hidegburkolattal együtt (fürdőszákban/wckben a csempék is eltörhetnek ilyenkor)

Az első két esettel együtt lehet élni, időközönként érdemes leverni, lekaparni a sérült részeket. Ilyenkor igen nagy falfelületek is lehullhatnak, amire érdemes lelkileg felkészülni. Ezek nem egyszerű festési munkálatok, hanem konkrét vakolás, glettelés (fal csiszolással), hálózhatják is (üvegszövet tapéta), hogy jobban összetartsa a festés alapját. Ezek után lehet majd csak festeni. Sokat segíthetünk magunkon (mert kellemetlen néhány évente ezt átélni), hogy ha gondolunk erre a problémára előre, és olyan falfelütetet hozunk létre (speciális falkezelés, festhető üvegszövet tapétákkal, nem általános diszperzites festékkel festve) a lakásvásárlás után, hogy ne kelljen rettegnünk a repedésektől. A normál, egyszerű diszperiztes falaknál ez szinte elkerülhetetlen. Érdemes egyeztetni olyan belsőépítészekkel, festőkkel, akik nem rutinból dolgoznak, hanem ismerik a mai technológiákat és alkalmazni is tudják őket. Ezt egy általanos beruházó nem fizeti meg, még a prémium kategóriás lakások esetében sem Magyarországon. Ott spórolnak, ahol csak tudnak. Egy beruházó, kivitelező vagy az értékesítő azt mondhat amit akar, a falak egy idő úgy is mutatni fogják az igazságot.

Hazárdőrök előnyben

Újlakások repedező falai

Ha megveszünk egy nem túl régen épült lakást, számíthatunk ilyen jelenségre. Ma ez azért is aktuális, mert az új építésű lakások piacán hirtelen nagy mennyiségű építkezést várnak el. A kapkodás, a piaci nyomás pedig a minőségi kockázatokat drasztikusan növeli. Mindent meg lehet úgy csinálni, hogy az éppen az átadás pillanatában még pont jó legyen. Garanciális javításban 3 évig szokták javítani olyan fejlesztők, akik még 3 év után is léteznek. Így nem mindegy kitől vásárolunk. A kereslet oldaláról nézve ma még mindenkit újra a mennyisége foglalkoztat. „Hányan vásárolhatnak majd?” – vizsgálgatják nagyító alatt a hírekben, szinte naponta. Az már kevésbé foglalkoztatja a médiát, hogy ez a kereslet nem „lakást vesz a lakás boltból”. A lakás az nem egy fix és egzakt „tárgy” a valóságban. Nem lehet mindenki hazárdőr és vásárol új lakást csak azért, mert az eladó. Pont az a legfontosabb axióma a lakáspiacon, hogy a kínálat, nem azt jelenti, hogy valami eladó, hanem azt, hogy érdemes megvenni (piacképes, likvid, forgalomképes = értékes). A valódi kínálat nem az eladó lakások számával egyenlő. A kereslet és a kínálat együttes vizsgálata, nem mennyiségi kérdés ezért, hanem minőségi, minden esetben. A lakásvásárlók minőségi szempontok alapján határozzák meg az igényeiket. Ha a kínálat nem igazodik ehhez, akkor „muszájból”, a vásárlók elég ritkán vásárolnak. Bár a lakásvásárlás mindig a kompromisszumokról szól (anyagi értelemben), a minőség összességében sohasem lehet kompromisszum tárgya.

A repedező, omladozó beltéri falak, az újlakáspiac egyik igazán beszédes hírnökei. Ómen, hogy a döntéseinknek súlya van és következménye.


Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely


További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás