Történjen bármi

Mennek-e még feljebb az árak? – kérdezik az eladók. Kivárjak még, hát ha lejjebb mennek az árak? – elmélkednek közben a vevők. Abnormális, ami történik – közvetíti a média a vevők és eladók élet-halál harcát és a feloldhatatlannak tűnő ellentétét.” – Ingatlan reality, 2016. szeptember 7.

Ha azt valljuk, hogy az ingatlan sohasem megy ki a divatból, azzal együtt az is állítjuk, hogy a lakásvásárlás sem mehet ki a divatból. Történjen bármi, vevők és eladók hoznak életre szóló döntéseket, vállalnak kompromisszumokat. Történjen bármi, a kérdések sem változnak. „Mennek-e még feljebb az árak? Kivárjak még, hát ha lejjebb mennek az árak?” Történjen bármi, ezek a kérdések mindig aktuálisak, maximum a körítés változik.

A lakásárak iránya egyformán izgatja és (fel)zaklatja a vevőket és az eladókat. Unalmas? Unalmas is lehetne. De itt emberekről van szó, sorsokról. Ahány ingatlanvásárlás, ingatlaneladás, annyi ember és annyi történet van mögötte. Ezek nem derülnek ki a statisztikákból, a lakáspiaci (bulvár)hírekből, az ingatlanos megmondóemberek „szakvéleményéből”. Történjen bármi, ezek miatt a történetek miatt a lakáseladás és a lakásvásárlás nem unalmas. Lehet bosszantó, lehet nagyon körülményes, vagy egy kész stand up comedy. De mindegyik egy örök emlék.

Biztosan mindenki emlékszik arra, amikor lakást ad el vagy vásárol

Ezek az emlékek nem fakulnak meg, nem lesznek zavarosak idővel. Pontosan fel tudjuk idézni minden pillanatát, elmerülni a finom részletekben. Arra is emlékezni fogunk, hogy éppen áremelkedés előtt vásároltunk a gödör alján, vagy pont a csúcson, mielőtt az árak évekre befagytak. Jó, lehet ebben már többen fognak arra emlékezni, hogy ők éppen jókor vásároltak. Ennyi füllentés belefér. Az ember már csak ilyen. Az idő képes megszépíteni még a lakásvásárlás és a lakáseladás körüli bizonytalanságokat is.

„Az otthon nekünk szinte mindent megér, amit csak megtehetünk érte. Ha pedig megvettük, a legkevésbé szeretnénk azt hallani, hogy rossz üzletet kötöttünk. Ez a lakásárak és a lakáspiac legnagyobb támasza Magyarországon.” – Vásárlási kényszer, 2020. május 19.

Kevés ember vallja be magának – mások előtt meg inkább titkolja – ha rossz döntést hoz ingatlaneladáskor vagy ingatlanvásárláskor

Sikerként akarjuk megélni. Nem hibázhatunk sem vevőként, sem eladóként – gondoljuk mi. De közben hibázunk, mert hibázni emberi dolog. Ha mindenben tud hibázni az ember, akkor miért pont a lakásügyeinkben nem tudnánk hibákat elkövetni? Szeretnénk ezt hinni. Ha pedig erősen hiszünk benne a végén már tényleg elhisszük magunknak, hogy mennyire igazunk van. A fáma szerint az adásvétel az win-win, utána mindenki csak örül.

Aztán jobban belegondolva az egyik fél mindig jobban jár a másiknál. Hogy éppen melyik, az nem attól függ, hogy a szerződés aláírásakor melyik örül jobban. Idővel kiderülhet, hogy mégsem kellett volna eladni vagy vásárolni. Jöhet a felismerés, hogy lehet elhamarkodtuk és nem ennyiért kellett volna eladni vagy vásárolni. Tipródunk rajta, hogy várhattunk volna még, mert időközben változtak a terveink. De annyira beleéltük magunkat az eladásba vagy a vásárlásba, hogy nem tudtunk leállni. Megszólalt a vészharang bennünk, jelezte, hogy meg kell állni, ne csináljuk azt, amit teszünk. De mi megtettük, mert annyira akartuk. Döntöttünk. Utána ezt elintézzük annyival, hogy ennek így kellett történnie, ez volt megírva, ez a sors keze.

Nincs is rossz döntés, csak döntés van – a rossz döntés is lehet jó döntés – nyugtatjuk magunkat önterápiával

Terelés a kezelés. A felelősséghárítás az eladókat és a vevőket sem kíméli. Csak rajtuk kívül álló okok miatt hozhatnak rossz döntéseket. Önkritika? Az olyan tolakodó, személyeskedő, sértő. Legyen az csak a depressziósok problémája. Járjon pszichodokihoz, akinek önkritikára igénye van. Az eladó és a vásárló lássa inkább minden rosszban is a jót. Boldogság van, csak happy face, ha valaki éppen vásárolt vagy eladott. Történjen bármi, minden eladó és vásárló jókor van jó helyen.

Történjen bármi, rossz döntéseket is hoznak a lakáspiacon minden nap. A lakásárak irányától egyébként teljesen független az, hogy ki, mikor és miért hoz rossz döntést eladóként vagy vevőként a lakáspiacon. A jó döntés sem a lakásáraktól függ, de az irányuk még mindig a Szent Grál. A lakásáraktól igazából nem is függ semmi. Az egy adottság, egy körülmény a lakáspiacon. Minden más azonban tényleg tőlünk függ, döntéseinkkel mi befolyásoljuk.


Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás