Ha már visszaigényelhető, akkor inkább 27 százalék

Felmelegítve csak a töltött káposzta jó, mondhatnánk erre az 5%-os lakásáfa mizériára. Kár volt elővenni újra. Nem sok kreativitásra vall. De mennyire más íze lett ennek a 27%-ról 5%-ra csökkentésnek miután visszaigényelhető is lett. Az 5%-nak így már nem egyszerűen rossz utóíze van. Nem. Ez az 5% így nagyon rossz ízű már, nehéz lesz (be/le)nyelni.

Hamár visszaigényelhető, akkor inkább 27%

Na, az úgy talán már érdekesebb lenne. Azon már lehetne elmélkedni, hogy milyen hatással is lehetett volna a látens újlakásvásárlókra. A használt és az új építésű otthonok között igen nagy az árkülönbség. Olyan nagy, amiért az a 27% visszaigényelhető vételár már egy egész komoly kis összeg is lehetett volna. Ez az 5% már kb. csak az illetékre elég. Akkor miért nem lett egyszerűen illetékmentes az újlakás? Miért kell ez a felesleges és a gyakorlatban elég nesze semmi, fogd meg jól taktika?

Az 5% lakásáfa még soha nem hangzott olyan rosszul, mint most

De még a 27% lakásáfa sem tűnt olyan hasznosnak, mint bármikor előtte. A visszaigénylés jó ötlet. Jó ötlet, mert a vevő kapja meg, a zsebébe. Az 5% meg inkább egy reális alku a lakáspiacon. De ha egy picit vagányabbak és bevállalósabbak vagyunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy manapság még az újlakáspiacban is több alku van 5%-nál. Arról a 27%-ról meg senki nem gondolta volna korábban, hogy ennyire hiányozhat. Most viszont nagy űrt hagyott maga után. Olyan űrt, amivel az újlakáspiacnak igazából nem adtak semmit. Aki eddig is újlakásban gondolkodott, az megveszi a visszaigényléstől és a lakásáfa mértékétől függetlenül is. Egy kicsit jobban jár, mert a lakásáfa nagysága az újlakások árában nem osztott és nem is szorzott. Akit eddig is hidegen hagyott az újlakáspiac, leginkább az árai miatt, az ezek után sem fog rohanni venni egyet. Túl drága lesz ez így is.

Arról nem is beszélve, hogy az újlakáspiac már évek óta az 5% áfáról szól. Minden olyan projekt élvezi ezt a kedvezményt, aminek építési engedélye volt 2019. november 1-ig. Szóval az újlakáspiac a korábbi kedvezményes időszak szerint 2023. december 31-ig az 5%-os lakásáfáról szól. Így még inkább értelmetlennek tűnik ez a „felmelegítés”. 

Inkább arról van szó, hogy az állam nem akart 27%-ot visszaadni

Smucig volt. Annyira nem bőkezű, mint amennyire állítja magáról. Többet vett el az áfacsökkentéssel, mint amennyit ad a visszaigényléssel. Ennek nagyon rossz üzenete van. Az újlakáspiac már olyan komoly bajban van sajnos, hogy az ilyen manipuláció csak árthat neki. Le lehet írni akár ezerszer is, hogy ez a „magyar narancs”, attól ez még „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk”.

Az 5% lakásáfa felmelegítve ehetetlen

Az ingatlanmédia meg csak tapsol és tapsol, hogy minden milyen szép és jó. A kritikai gondolkodásnak nyoma sincs. Csak a köszönet, a dicséret. És nem attól válik valami vagy valaki egyoldalúvá, hogy nem ad hangot/esélyt mások véleményének. Nem. Valaki vagy valami attól lesz egyoldalú és elfogult, ha neki mindenről csak egy véleménye van, mindenről csak egy dolog jut az eszébe.

Hatékony feedback nélkül a lakáspiac a világ egyik legkockázatosabb helye.

A hatékony feedback eddig sem volt az ingatlanmédia része. Nincs új a nap alatt, csak most talán az átlagosnál egy picit nagyobb bakot lőttek. Teljesen hiányzik az összhang a lakáspiac, az ingatlanmédia és az állam között. Cukorka helyett korbács lett az 5% lakásáfa a felmelegítés után. Igényes ötlet ezzel kísérletezni 2020 októberében?


Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás