A lakáspiac irracionalitása, hogy mindig elégedetlenek vagyunk

A lakáspiacon is összefüggésekben gondolkodunk, ha megtehetjük. Sok szempont szerint, lehetőleg egyszerre értékelve a piaci folyamatokat, ha igényünk van rá. Ez elég bonyolult és fárasztó feladat. Így gyakran maradnak a kiragadott gondolatok és azokból a számunkra elfogadható érvek, az általánosítás vagy a félre- és belemagyarázás. Minden más – akár fontos – szempontot hirtelen figyelmen kívül hagyunk. A lakáspiacot ezért gyakrabban nem értjük, mint igen. Gyakrabban érezzük azt, hogy minden a feje tetejére állt. Ellentmondásosnak látjuk, olyan irracionálisnak, zavarosnak. A lakáspiac logikája tényleg nem túl racionális első ránézésre. Már mitől lenne az? Az ember sem racionális. A lakáspiac meg emberek döntéseinek az összessége. Az irracionális logika is logika, ahogy az irracionális szám is szám.

Az irracionális ingatlanpiacon az ingatlan körül sok a bizonytalanság

Az ingatlan maga a bizonytalanság szobra/mintapéldája. Ez az irracionális logika, ez a hihetetlenül bizonytalan ingatlan minden esetben megállja a helyét, ha változnak, ha stagnálnak az árak. Ez nem média hype függő, a vevők aktivitásától is teljesen független. Az ingatlan pont azért szól ennyire a bizonytalanságról, mert kereslethiányos a piaca, mindegy mit gondolunk éppen a lakásárakról. Irracionálisan egyébként mindig azt gondoljuk a lakásárakról, hogy nem a többség akaratát fejezi ki. A lakásárak irracionalitása, hogy mindig elégedetlenek vagyunk vele. Ez az örök elégedetlenség növeli a bizonytalanságot, erősíti a irracionalitást. A bizonytalanság ellenére az ingatlanpiac még nem a vevők körül forog, hanem az ingatlanok körül. Nem a vevők növelik vagy csökkentik a bizonytalanságot, hanem maga az ingatlan. Ez is teljesen irracionális. Olyan ez amúgy, mint a Nap- és Föld-központú világkép. Kellett egy kis idő, mire megemésztettük, hogy a Nap körül forog a világ és nem fordítva. A vevők körül forgó lakáspiac racionálisabban hangzik, de attól még nem lesz igaz.

Vevőként nincs nagyobb sértés, mint azt hallani, hogy hiába van pénzem, nem én irányítok, nem én vagyok a világ közepe

De ez van sajnos. Az ingatlan és annak a tulajdonosa a biztos pont, ami vagy aki fix, mint a Nap. A bizonytalanság a biztos pont? Milyen irracionális már! Vevők jönnek, mennek, pillanatok alatt változik a helyzetük = ma még vevők, holnap már nem. Az ingatlan az ingatlan ma és holnap is, a vevőktől függetlenül. Az ingatlan létezéséhez nem vevő, hanem tulajdonos kell. Minden ingatlannak van tulajdonosa az ingatlanpiac aktuális és pillanatnyi helyzetétől függetlenül is. A vevőkre persze erősen hat ez az aktuális és pillanatnyi helyzet, teljesen kiszolgáltatottak. Az ingatlan tulajdonosa is kiszolgáltatott: két választása van, hogy tulajdonos marad vagy eladó is lesz ebben az aktuális és pillanatnyi helyzetben. Harmadik út nincs, nem lehet hirtelen „nem tulajdonos” és „nem eladó”. Ha úgy vesszük az eladó és a vevő egy választható szerep. Főleg a vevők szerepe az, meg is játszható, pénz nélkül is lehet vevőnek mutatni magunkat. Magyarul csak egyszerű döntés kérdése, hogy azok leszünk vagy sem. = Ezért sem szabad túlértékelni a vevőket és az érdekérvényesítő képességüket. Hiába ezt diktálja a racionális logika. Ingatlantulajdonosnak lenni már nem ilyen egyszerű és megjátszani sem nagyon lehet ingatlan nélkül. Mindentől függetlenül ingatlantulajdonosnak lenni is elég irracionális tud lenni egyébként.

Ebben a bizonytalan és változó környezetben mégis mindig minden az ingatlan és a tulajdonosok körül forog, nem a vevők körül

Ez nem azt jelenti, hogy a vevők nem lennének az ingatlanrendszer részei. A Föld is része a naprendszernek, de attól az még a Nap körül forog, még ha ezt néhány évszázada egészen másképp is gondoltuk. Kb. ezer év kellett a gondolat elfogadásához, a geocentrikus világép megdöntéséhez. 1000 évig szinte tűzzel-vassal küzdöttünk ellene. Nekünk, embereknek az irracionális dolgok elfogadására nagyon sok időre van szükségünk. Szóval a lakáspiac esetében sem számítunk gyors szemléletváltásra ilyen értelemben. Nem fog egyik napról a másikra nőni a lakáspiaccal szemben az elégedettség. Még mindig inkább elégedtelenek leszünk, ha a lakáspiac szóba kerül.

Az eladók és a vevők viszonya, az egymásra hatásuk vagy egymásra utaltságuk az ingatlanon keresztül értelmezhető

Ingatlancentrikusok vs. vevőcentrikusok = az irracionális vs. racionális logika. Ha a Pí-t (szám) nem lehet leírni két egész szám hányadosaként (ezért irracionális szám), az irracionális ingatlanpiac sem magyarázható meg teljes egészében racionális érvekkel. Hogy néha úgy érezzük könnyebb (=érthető=racionális), máskor viszont nehezebb (=érthetetlen=irracionális) az ingatlantulajdonosok élete? Talán pont ezért élünk ingatlanrendszerben és forog körülötte az egész életünk. Ingatlantulajdonosok akarunk lenni, nem vevők és nem is eladók. Már ez önmagában milyen irracionális. Ha elméletileg mindenki ingatlantulajdonos szeretne lenni, akkor mégis hogyan lehet mindig kereslethiányos az ingatlanpiac? Erre keressük most a választ. Irracionális kérdésre viszont csak irracionális válasz adható. A racionális logika ilyenkor teljesen csődöt mond. Folytatjuk.


Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás