Gáz van? Nincs gáz!

A lakáspiaci hírekben önigazolást keresni olyan, mint borban az igazságot. Jól döntöttünk, hogy már vásároltunk? Azt a hírt olvassuk és mosolygunk, ami szerint igen. Még nem vettünk, de rajta vagyunk, akkor meg olyan híreket keresünk, ami megerősít ebben. Már eladtunk? Akkor persze, hogy az a hír dobogtatja meg a szívünket, ami azt erősíti, hogy jó döntés volt eladni. Most fogunk csak eladni, akkor csak azok a hírek érdekelnek, amik nekünk szólnak. Építkezünk? Már hogyne lenne jó döntés. Építkezni fogunk? Akkor is jól döntünk – mondják majd nekünk a hírek. Ha nem, akkor is ezt fogjuk belőle kiolvasni. Hitelt akarunk felvenni? Tökéletes döntés – halljuk ébren és még az álmainkban is. Készpénzre akarunk venni? Az is szuper döntés. Lakást akarunk kiadni? Könnyű pénz, a bérlőket polcról válogathatjuk az ingatlan szupermarketban – hallhatjuk a rádióban például. Mi meg bérbeadóként még el is hisszük, hogy a bérleti díj igazából talált pénz. Bérelni mondjuk nem olyan jó döntés a magyar lakáspiacon általában, de ez gyakorlatilag még a bérbeadókat sem érdekli, ezt nem veszik számításba. Szerintük a bérlők nem fogyhatnak el. A bérlő a lakáspiacon olyan, mint a levegő. Mindig pont ott és pont azt keresi, amit éppen ki akarnak adni. A magyar bérlő az a magyar lakáspiac biztos pontja – ismételgetik nekünk. És ha ők mondják, akkor az is így van, nem kételkedhetünk.

Otthont akarunk? Ki az a hülye, aki bérelne Magyarországon – szegeződik ránk a választ is magában foglaló kérdés. Befektetésben gondolkodunk? Az még jobb, mint a saját lakás, hiszen akkor már gazdagok vagyunk. Az ingatlanbefektetésnél nincs is jobb döntés. A sikeres emberek sportja. Ki ne akarna az ilyen sikeres emberek klubjába tartozni? – olvashatjuk a hírekben, ha még nem tudnánk.

A lakáspiacon nincs rossz döntés olyan sztereotípia, mint az, hogy nincs rossz ingatlan. A lakáspiacon vannak csak igazán rossz döntések. Örökre megváltozhat annak az élete, aki rosszkor van rossz helyen, rosszul dönt, esetleg rossz ingatlant választ.

Az utóbbi évtizedekben a fűtés és meleg víz szolgáltatások nem igazán befolyásolták egy ingatlan árát sem. Mindegy volt, hogy új vagy használt lakásról beszélünk. Nem nagyon tulajdonítottunk különösebb jelentőséget neki. A lakások fűtés és meleg víz korszerűsítése részletkérdés maradt. Szemben például a hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével.

A gázfüggő ingatlan nem  jelentett  kockázatot eddig, mert nem jelent meg a lakáspiaci árakban

Ha olyan családi ház vagy társasház épült, amiben véletlenül nem gázalapú a fűtés és melegvíz szolgáltatás, az nem volt előny. 2022 viszont a gáz éve. Most lehet itt a fordulópont. Aktív vevőként és bérlőként elgondolkodhatunk azon, hogy nem járhat-e előnnyel nem gázfüggő lakást venni, építeni vagy bérelni? A hírek ugyanis nem változtatnak a tényeken. A gázfüggő családi házak és társasházak már rövidebb távon is bizonytalan fűtés és meleg víz ellátást jelenthetnek. Közép- és hosszabb távon pedig nincs is értelme gázban gondolkodni. Ma is épülnek gázfüggő lakóingatlanok. Ma is újítanak fel úgy otthonokat, hogy azok gázfüggők maradnak. A vevők és bérlők viszont olyan igénnyel jelenhetnek meg a magyar lakáspiacon, amire finoman szólva sincs felkészülve a kínálati oldal. A magyar lakáspiacon eddig is a kereslet okozta a legnagyobb meglepetést. A lakáspiaci hírek ugyanis általában a kínálat hangján szólnak. A kínálat meg nem arról beszél, ami a lakáspiacon történik, hanem inkább arról, amit szeretne, hogy megtörténjen. Minél többször ismétli, azt hiszi, hogy tényleg megtörténhet.

A lakáspiac verbálisan nem befolyásolható – amit a kínálat még nem tanult meg. Az elmúlt években a kínálat rendre csúnya pofonokat kapott a kereslettől. Hogy ez a lakásárakban, az építőanyagok árán, az építőipari munkadíjakban, a telekárakon nem látszik? Aki csak az árakat nézi, az nem látja a lakáspiacot.

A bérlők és a vevők nem szolgálják ki az eladókat és a bérbeadókat

A bérlők különösen tudnak büntetni egy olyan országban, ahol mégis csak azzal küzdünk 40+ éve, hogy fogyunk és öregszünk. Mindeközben az ingatlanállomány csak nő és nő. A vevők is fogynak, hiszen klasszikusan a magyar vásárló nem nyugdíjas. Aki tényleg ki akar adni vagy tényleg el akar adni, azzal előbb vagy utóbb szembe jön a valóság az utcán. Az eladhatatlan és kiadhatatlan ingatlanok száma évről évre csak nő. Ezeknek az ingatlanoknak mind van tulajdonosa. Még nem annyira aggódnak és nem is biztos, hogy tisztában vannak azzal, hogy a lakásukra miért nincs vevő vagy bérlő. A gázfüggőség egy új elem lesz a sok tényező közül, amiért az ingatlanhirdetési piac nagy örömére lehet hirdetni eladásra vagy kiadásra a lakást, mert a keresletet hidegen fogja hagyni.

2022-ben sem kérdés, hogy folytatódik az a magyar lakáspiaci trend, miszerint egyre kevesebb adásvételi és bérleti szerződést kötnek.

Egyre kevesebb eladót és bérbeadót tesz boldoggá a lakáspiac, amit a kereslet igényeinek megváltozása mellett természetesen maga a demográfiai folyamatok is gyorsítanak. Ahol a gyerek kérdés, ott kérdés a bérlő, a vevő és maga a lakáspiac is.


Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás