Aki csak a lakásárakat nézi, nem látja a lakáspiacot

Ez a legnagyobb tanulsága a 2015 utáni magyar lakáspiacnak, és erre hívja fel a figyelmet a KSH 2019 3. negyedévet első alkalommal elemző friss lakáspiaci jelentése is. Tele van ellentmondásokkal. Pont olyanokkal, mint amit a mindennapokban tapasztalhatunk, ha meg akarjuk érteni, mi is történik a lakáspiacon. Egymásnak ellentmondó hírek, akár egy héten belül. Most akkor nőnek vagy csökkennek a lakásárak? Most akkor több vagy kevesebb lakást adnak el? Mi zajlik a háttérben, hogy ennyire zavaros minden a lakáspiac körül? Mi ez a fejetlenség? Miért mondják azt, hogy minden alig féléve kezdődött?

Aki csak a lakásárakat nézi, nem látja a lakáspiacot - Lakásárindex EU28, Eurózóna, Magyarország 2019 III. negyedév
Európában a legmagasabb árnövekedést a magyar lakásárak mutatják 2015 óta és 2018 III. – 2019 III. negyedév között is…forintban – tegyük hozzá gyorsan és határozottan.

Ha csak a lakásárakat nézzük, azt mondhatnánk, hogy semmi sem változott meg 2019-ben

Nőnek, mint 2014 óta mindig, folyamatosan. A lakásárcsökkenésnek semmi jele első ránézésre. A KSH mégis lakásárcsökkenést mutat az országos lakásárakban. Hogyan lehetséges ez? Hogyan nőhetnek regionálisan a lakásárak, ha országosan egyébként csökkennek? Kérdések, amire választ a ma esti híradóban biztosan nem kaptunk.

Aki csak a lakásárakat nézi, nem látja a lakáspiacot - Országos használt lakások négyzetméter árai 2015-2019 III. negyedév
A statisztikai paradoxon valójában nem más, mint a lakáspiac másik arca, ami a lakásárak mögött van, csak 5 éve nem akarunk szembenézni vele. 2019 már a szembenézés éve lehet?

Három napja nyilvános a KSH lakáspiaci jelentése, de nagy a csend körülötte, pedig mi nagyon kíváncsiak lettünk volna arra, hogy erről kinek mi a véleménye annak fényében, amit korábban „jósolt”. Most képekben és a hozzá fűzött megjegyzéseken keresztül mutatjuk be, hogy mégis mitől olyan különleges 2019 a magyar lakáspiacon. Minimális tárgyi tudás nélkül nem lesz első ránézésére azonnal érthető mindig minden. De segítünk mindenkit eligazodni a magyar lakáspiac talán eddigi legizgalmasabb lakáspiaci ciklusában, ami 2019-cel kezdetét vette.

Megjegyzés: A képre kattintva Magyarország minden régiójának használt lakás négyzetméter árait megnézheti negyedéves bontásban családi ház, tégla- és panellakásra lebontva!

2019-től a magyar lakáspiac jóval egyértelműbb képet ad a teljesen átalakuló lakáspiaci környezetről.

Ott csökkennek az árak, ahol a kereslet koncentrálódik és ott nőnek a lakásárak, ahol kereslethiány van

Erre példa a budapesti lakáspiac, ami 2019-ben is teljesen figyelmen kívül hagyja a csökkenő adásvételi számát.

Aki csak a lakásárakat nézi, nem látja a lakáspiacot - Budapesti használt lakások négyzetméter ára negyedéves bontásban 2015-2019 III. negyedév
Budapesten kereslet nélkül is nő a használt ingatlanok ára, kivéve a családi házaké

Évek óta nőnek az árak, miközben évek óta egyre kevesebb ingatlant adnak el a fővárosban. Ez 2019-ben sem változott, csak annyiban, hogy 2019-ben jelentősen kevesebb használt lakást adhattak el, mint korábban. Hiába minden felhang, a budapesti társasházi lakások ára töretlenül nő és csak nő, megállíthatatlannak tűnik a budapesti panellakás ára is. Évekig azt mondták, hogy a befektetők és a külföldiek miatt van mindez. Az utóbbiakról kiderült, hogy nagyítóval kell keresni őket a fővárosban. Most meg úgy néz ki, hogy befektetők nélkül sem változik a fővárosi lakásárak iránya. Igaz, a befektetők korábbi erős hatását és az eltűnésüket sem igazolta eddig vissza senki és semmi.

Aki csak a lakásárakat nézi, nem látja a lakáspiacot - Használt lakások - Négyzetméterárak - Nagyvárosok 2018-2019 III. negyedév
2019-ben a kistelepülések aránya az adásvételekben már 60% felé ment, mégis a nagyvárosokban nőnek a lakásárak Magyarországon

Egy ingatlanközvetítő kitalálta ezt, mindenki más meg elhitte neki, mert olyan hihetőnek hangzott.

2019 azt is megmutatja újra, hogy ne nagyon higgyünk az ingatlanközvetítők lakáspiaci elemzéseinek. Alternatív valóságban élnek – de mentségükre szóljon, abból is élnek meg, nem a valóságból. Ezért kell különösen óvatosan kezelni mostantól az ingatlanközvetítők új helyzethez való alkalmazkodását. Cinkelt lapokkal játszottak eddig is és ezek után is így fognak, már aki életben marad a következő években.

Aki csak a lakásárakat nézi, nem látja a lakáspiacot - Lakásárindex 2014-2019 III. negyedév
Az újlakáspiac jelentéktelen szereplője lett a 2014 utáni magyar lakáspiacnak. Rétegpiac, rétegtermékkel, rétegvásárlóknak. Ez sok lakáspiaci szereplőnek keresztülhúzhatta a számítását és akár megpecsételhette a sorsát is.

Erős nagyvárosi keresletről beszéltek évekig, igazolva az árnövekedést, a lakáspiac folyamatosan cáfolta őket. Most a lakásárak csökkenéséről beszélnek, de a lakáspiac továbbra is kibabrál velük. A lakáspiac és az ingatlanközvetítők diszharmóniája intő jel legyen inkább a számunkra, ne csináljunk belőle viccet. A lakáspiac nem viccel.

Aki csak a lakásárakat nézi, nem látja a lakáspiacot - Lakásárak változása 2014-2019 III. negyedév
Nemcsak a magyar (osztály)társadalomban nyílik az olló, hanem a lakáspiacon is. Nekünk meg a zsebünkben a bicska , amikor szembesülünk a magyar lakáspiac teljes ellentmondásával 2014-2019 között. 2020 is bicskanyitogató év lesz…a lakáspiacon is.

Forrás: ksh. hu – Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2019. III. negyedév, Megjelent: 2020. január 23.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás