Lakásprojekt+bank

A lakásépítőknek az állam egyik kezével ad, a másikkal elvesz. A Növekedési Hitel Program(NHP) eddig támogatta a lakásépítéseket. Mivel a vállalati hitelfelvételek felét ez a program adta, így nem tűnik egyszerű spekulációnak az, hogy ha ez nem érhető el a fejlesztők számára 2016-tól, akkor ez hatással lesz a lakásberuházások finanszírozására.

A lakásépítések kivétel nélkül banki támogatással történnek. Nincs olyan tőkeerős fejlesztő Magyarországon, aki képes saját zsebből egy akár hány milliárdos projektet megfinanszírozni. De a bankok és a fejlesztők kapcsolata nem nevezhető barátinak. Sokan és sok féle módon vesztek össze, vagy romlott meg annyira a kapcsolatuk, amiért a szóba jöhető bankok itthon messziről kerülik a lakásprojektek támogatását.

A KPMG finanszírozási előrejelzése szerint nálunk a bankok az egész ingatlanpiacra nem néznek jó szemmel. Ettől függetlenül a 2016-os év már arról fog szólni, hogy új alapokra helyezzék a bankok és a „hiteles” fejlesztők a kapcsolatukat, mert állami segítségre nem számíthatunk. Reméljük ez piaci tisztulást fog vezetni és nem lesznek olyan kamu beruházások, amiknek a célja a tervezőasztalról eladott lakások után az azonnali csőd. Ez egyelőre még a jövő zenéje, de az újlakáspiac a vállalati hitelezés beindulásától is függ, mert az teljesen elmarad az elvárt szinttől.

Az állami lakáspolitikával az új NHP viszont összhangban van, mert a bérlakásépítést továbbra is támogatja. Erről is írtunk már, hogy több lobbi évek óta azon dolgozik, hogy újra legyenek bérházak Magyarországon és ne erőltessük rá senkire a sajátlakás vásárlását. Szükség van bérházakra, amiről a piac egyre világosabb és érthetőbb üzeneteket küld az állam felé. Az államnál ezek meghallgatásra is találtak. Így továbbra is kedvezményes finanszírozással lehet bérházakat építeni, amik új színfoltjai lehetnének a magyarországi ingatlanpiacnak. Feszültség van ugyanis az albérletek piacán. Egyre többen kiszorulnak a piacon és a lakhatásuk kerül veszélybe, mert már piaci alapon nem fognak tudni elfogadható lakásokat bérelni. Az állami szerepvállalás a bérházépítések piacán egyre megkérdőjelezhetetlenebb. Nem csak a lakásvásárlást kell ösztönözni, hanem a bérlést is, mert tömegesen nem lehet mindenkit sajátlakáshoz juttatni. Az élethosszig tartó bérlakásprogramoknak már meg vannak a társadalmi szükségletei, még ha a társadalom a bérlést csak átmeneti és rövid távú megoldásnak is gondolja. Tömegeknek már mai is ez az egyetlen lehetőség a hajléktalansággal szemben, mert a saját tulajdon megszerzése nem, hogy közelebb, hanem egyre távolabb kerül az életükben.


Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely


További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás