Szeretné (drágábban) kiadni

Feltűnően sok lett az új bútorokkal berendezett, kiadó lakás az elmúlt években. A lakáspiac szempontjából egy egészséges és stabil albérletpiacra szükség lenne. Egy jól működő lakáspiac szempontjából az az elmélet, miszerint mindenki csak a saját tulajdonú ingatlanában lakjon, az káros elképzelés. Bár nálunk még mindig elég megosztó, ha valaki pénzszerzésre használ egy lakást. Nagyon egyszerűen arról van szó, hogy a bérlakáspiacra lehet úgy is tekinteni, mint arra a helyre, ami lassítja, vagy egyesek számára egyenesen gátolja is a saját otthonhoz jutás lehetőségét. Ez azt feltételezi, hogy a bérlakásban élés csak átmeneti megoldás lehet, leginkább kényszer. Onnan minél előbb menekülni kell. Ha most megkérdeznék, hogy mindennek mi köze van egy kiadó lakás berendezéséhez, akkor azt válaszolnánk, hogy meglepően sok.

Egy teljesen berendezett albérletbe nagyon könnyű beköltözni és legalább ilyen könnyű kiköltözni is. Sokkal jobban kifejezi egy berendezett kiadó lakás a rövidtávú szemléletet/átmeneti bérlői életet/bérlési időszakot, mint egy üresen kiadó lakás.

Berendezni egy lakást, otthonossá tenni, bizony egész más bérlőt kíván

Az ilyen bérlő többször meggondolja hová költözik be és onnan mikor megy el. Ha megkérdeznénk a berendezett lakások bérbeadóit, hogy mégis miért nem üresen hirdeti és inkább keres olyan bérlőt, aki saját maga rendezi be a lakást, akkor a leggyakoribb válasz a magasabb bérleti díj lenne. A berendezés/bútorozási felár létezett akkor, amikor korábban éppen az üresen kiadó lakások domináltak. Korábban nagy kihívás volt ízlésesen, a kornak elvárható színvonalon berendezett kiadó lakásokat bérelni. Ez az elmúlt 2 évtizedben teljesen megváltozott. Az utóbbi 2-3 évben pedig látványosan sok ingatlant kínálnak teljesen berendezve.

A berendezési felár időközben el is tűnt, mert ma már nem az üres lakásokkal verseng egy berendezett lakás, hanem a többi berendezett lakással.

Tudjuk-e, hogy Magyarországon inkább berendezett vagy üres lakásokat bérelnek szívesebben a bérlők?

Ez sem ilyen egyszerű eldöntendő kérdés. Az ingatlan tulajdonosa egyáltalán nincs tisztában, hogy az ő lakását inkább üresen vagy berendezve bérelnék ki. Az a régi beidegződés, hogy egy berendezett lakásért mindig több bérleti díjat hajlandó fizetni a bérlő, az továbbra is motiválja a tulajdonosokat.

Minél több a berendezett lakás az albérletpiacon, az annál inkább kiegyenlíti az üres és a berendezett lakások közötti árkülönbséget.

Arról az apróbetűs tényről nem elfeledkezve, hogy az elmúlt 20 évben megváltoztak a bérlők is. Például a bérlők között is megjelent egy réteg, aki szívesebben rendezi be a bérelt lakását, mintsem berendezett lakást béreljen.

Minél hosszabb távon képzeli el egy bérlő az életét az albérletpiacon, annál inkább valószínű, hogy üres lakást akar bérelni

Ez a két egymással szembemenő folyamat ma már olyan problémákat okoz az albérletpiacon, ami akár a lakások kiadhatóságát kockáztatja. Ma inkább jellemző kudarcélmény egy bérbeadó számára, hogy éppen a berendezés a lakáskiadás akadálya. Ő ezzel már csak akkor szembesül, amikor az érdeklődőktől folyamatosan azt a kérdést kapja, hogy üresen kibérelhető-e. Láthatjuk a dühös hirdetési szövegeket, ahol csupa nagybetűvel írják (az online térben ez kiabálást/ordibálást jelent), hogy csak bútorozva kiadó. A berendezések színvonala között persze van különbség. A berendezett lakásokat kínáló tulajdonosok csak saját magukat teszik nevetségessé, amikor nem veszik elég komolyan a berendezett lakások közötti komoly versenyt. Márpedig a berendezés gyorsabban avul, mint maga a lakás.

A berendezett lakások piacán mindig a frissen berendezett lakások a legversenyképesebbek. Ezen lakások bérlői gyakran csak azért költöznek egyik lakásból a másikba, mert nagyon könnyű számukra a váltás és közben úgy érzik többet kapnak a pénzükért.

A berendezett és az üres lakások között a gyakorlatban árban igazából nincs különbség. A lakások életminősége inkább hat a várható bérleti díjra, mint a berendezésük. Az üres és a berendezett lakást bérlők lakhatási költségei nagyjából egyformák, de egészen máshogyan viszonyulhatnak a kibérelt lakáshoz. Bérbeadóként éppen ez kellene, hogy motiváljon az albérletpiacon. Senki nem szereti, ha átjáróház a kiadó lakása vagy éppen sokáig áll üresen. Ennek az esélyét egy kiadó lakás meggondolatlan berendezése – jelenleg ma Magyarországon – egyértelműen növeli.


Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás