Mi adja az ingatlan állandó keresletét?

A túl van értékelve és a nincs rá pénzem között van különbség. Ha van önkontroll és önkritika, akkor nem a pénztárcánkhoz árazzuk ez eladó ingatlanokat. Tudunk és akarunk is különbséget tenni az eladók túlkapása és a saját anyagi helyzetünk között. Nemcsak a saját tulajdonunkat értkeljük reálisan, hanem a másét is. Olyan nincs, hogy minden csak azért legyen olcsó, mert meg akarjuk venni. Majd csak azért legyen drágább, mert a miénk és el akarjuk adni. Olyan sincs, hogy csak mások ingatlana ér egyre kevesebbet, a miénk viszont egyre többet.

Alkudni lehet, alkudni érha tiszteletben tartjuk a másik felet és annak a tulajdonát. Lehet alkudozni a magántulajdon tiszteletben tartása mellett is. Akinek már van magántulajdona, annak azért illik így tenni, akinek még nincs, annak meg pont ezért.

A magántulajdon tisztelete azzal kezdődik, hogy tiszteletben tartjuk annak árát, értékét, bárki is legyen annak tulajdonosa

Olyan sincs, hogy csak a mi tulajdonunkat tiszteljük és elvárjuk ezt másoktól, hogy így tegyenek, miközben mi senki más magántulajdonát nem tiszteljük. Ez egy olyan íratlan szabály az ingatlanpiacon. Nem kötelező betartani, de ajánlatos. Nincs kiírva egyik ajtó mellé sem. Különböző ingatlanpiaci hírek sem ilyen szellemben íródnak. A hírek úgy dobálóznak az emberek egyik, ha nem a legértékesebb vagyonával, az ingatlannal, mintha az egy kiló kenyér lenne. Nem biztos, hogy jó példa, de valahogy van közötte áthallás, ezért most le is írjuk.

Az ingatlanvagyon tisztelete olyan, mint az egyszerű ingatlanközvetítő, aki lyukat tud beszélni a hasunkra, hogy miért éri meg rábízni az eladó ingatlanunkat:

De, ha mi megkérdeznénk tőle, hogy ő, rábízná másra? Fizetne érte másnak, hogy eladja a saját ingatlanát? Na  erre, mit mondana az egyszerű ingatlanos?

Valószínűleg azt, hogy neki nincs szüksége szakemberre, mert ő maga a szakember. Vagy azt, hogy persze, hogy rábízná és nagyon szívesen fizetne is érte, mert még van nála is jobb szakember. Na igen. Úgy beszélni valamiről, amit mi magunk egyébként soha nem is tennénk meg, az nem túl hiteles.

Ha mi magunk sem adnánk el azt annyiért, amennyit kínálunk egy ingatlanért egy alkuban – ha közben a miénk lenne – akkor az nem lesz hiteles

A szociális érzékenység, a szolidaritás az ingatlanpiacon nem azt jelenti, hogy rászorultsági alapon árazunk. Pont azért akarunk ingatlant venni milliókért, mert az egy vagyon, egy megtakarítás. Olyan vagyon és megtakarítás, ami különösebb ráhatás nélkül is tud gyarapodni. Egyik oldalról ezért van racionalitása annak, hogy nem érezzük igazságosnak a dráguló ingatlan filozófiáját.

Nem tesz semmit a tulajdonosa és közben egyre többet ér. Ez olyan igazságtalannak tűnik addig, csak és kizárólag addig, amíg nem tartozunk ezek közé a tulajdonosok közé. És bizony közéjük akarunk tartozni pont azért, amit egyébként igazságtalannak tartunk.

Ingyen akarunk olyan sok pénzt keresni egy ingatlannal csak azzal, hogy birtokoljuk, ezért akarunk ingatlantulajdonsok lenni

Ez adja az ingatlan álladó keresletét. Sok tízezer ingatlant adnak el Magyarországon még akkor is, amikor arról szólnak a hírek, hogy milyen szörnyű idők járnak a lakáspiacon. Egy országban minden ingatlannak van tulajdonosa. A piacon valamennyi, egy apró százaléka cserél gazdát egy évben. Nagyon-nagyon kevés. Annyira kevés, hogy nem csoda, ha sokkal többen vágynak arra, hogy részesei legyenek ezeknek az adásvételeknek. Vágyni rá, erősen akarni még nem elég ehhez. Lehet ezzel látogatottságot generálni az online térben azzal, hogy minden ingatlannal kapcsolatos hírre rákattanunk, böngészünk, telefonálunk, hogy emailezünk, személyes találkozókat egyeztetünk, eljátsszuk a vevőt. De kell hozzá pénz is. Nagyon-nagyon sok pénz, a kiszemelt környék ingatlanáraihoz viszonyítva.

Pénz, sok pénz nélkül nincs ingatlan

Pénzből lehet pénzt csinálni. Ez igaz az ingatlanok világában is. A belépőnek ára van. Borsos ára. Ha az ingatlan nem lenne vagyon, nem lenne megtakarítás, ha nem gyarapodna ingyen, akkor nem is lenne nagyon értelme, hogy birtokoljuk. Akkor bérelhetnénk életünk végéig és még nem is panaszkodhatnánk, hogy mennyire, de mennyire szükségünk van a saját ingatlantulajdonra. Ingyen szeretnénk ingatlant, hogy utána ingyen növekedjen az ára. De azért, hogy ingyen növekedhessen az ára, az ingatlant nem lehet ingyen adni. Az ingatlanpiac lehet, hogy ingyen ad, de a belépő nincs ingyen. Ez nem is nagyon fog változni, akármilyen kevés ingatlan cserél gazdát egy évben Magyarországon.


Forrás: ksh.hu

Kép: Instagram (Megjegyzés: a link már nem elérhető)

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás