A bank az új családtag

Nem a lakáshitelek abszolút értéke a kockázati tényező, hanem a lakáshitelre vásárolt és a jelzáloggal terhelt ingatlanok arányának növekedése. Nem tudjuk, egyelőre teljesen kiszámíthatatlan, hogy a magyar lakáspiacon milyen következményei lesznek a hitelfüggő lakáspiacnak. Ugyanis a lakáshitelezés ma már elengedhetetlen eleme a lakásügyeinknek. Minden lakással kapcsolatos döntés alapja a hitelezési lehetőségektől függ. A hitelfüggő lakáspiac drágább és gyorsabban drágul, beleértve az építés, felújítás és karbantartás költségeit is. A lakásügyeinket érintő hitelképesség és a hitelezési feltételek nem egyformán javulnak vagy romlanak. Leggyakrabban ellentétes irányúak.

A gyakorlatban keveseknek könnyebb, a többségnek nehezebb a hitelt felvenni és visszafizetni. Ez keresletcsökkentő hatású, ami elsősorban az adásvételek számában jelenik meg. A magyar lakáspiacon a lakáshitelalapú adásvételek aránya tovább nő, addig az eladott lakások számát viszont inkább a csökkenő trend jellemzi. A lakásárakat a lakáshitelezés minden formája emeli, legyen az teljesen piaci alapú vagy támogatott. Lakáshitelezéssel a lakásárak növekedése nem kompenzálható. A lakáshitel csupán elérhetővé teszi a lakásvásárlást, de mindig megdrágítja.

A bank az új családtag - Folyósított lakáshitelek 2002-2021 I. félév
A hitelezéstől is jobb félni, mint megijedni

A lakáshitelek rendszerszintű kockázata abban rejlik, hogy a lakáshitelre vásárló, építkező, felújító, karbantartó mindig többet költ, mint azok, akik a megtakarításaikból finanszírozzák lakásügyeiket. A lakásügyeinkhez kapcsolódó kínálat a drágább, kvázi fizetőképesebb ( = pazarlóbb) kereslethez igazítja árait. Így lesz drágább a vásárlás, az építkezés, a felújítás és a karbantartás is mindenkinek, nem csak a bank pénzét költőknek.

Lakásügyeink áremelkedése, beleértve az alapanyagot, a munkaerőt, a termékeket és a szolgáltatásokat is, a hitelkörnyezet miatt van. A bank a családunk olyan láthatatlan tagjává vált, aki nélkül az otthon szó lassan értelmezhetetlenné válik.


Kép: Ingatlanműhely

Forrás: ksh.hu Lakossági lakáshitelezés, 2021. I. félév, Megjelent: 2021. október 22.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás